Hegyi-Karabah

2020.11.21. 10:39

Az örmények még szorosabbra fűznék a katonai együttműködést Moszkvával

Örményország a jelenleginél is szorosabbra fűzné a katonai együttműködést Oroszországgal az örmény kormányfő szombati nyilatkozata szerint.

„Reméljük, még tovább erősíthetjük az együttműködést Oroszországgal nemcsak védelmi ügyekben, hanem a katonai és műszaki együttműködés terén is” – jelentette ki Nikol Pasinján, miután Jerevánban tárgyalt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel.

Az örmény kormányfő honlapján kiemelte, hogy országa a háborús konfliktus alatt mindvégig érzékelte Oroszország, az orosz elnök és miniszterelnök támogatását, és ezért köszönetét fejezte ki nekik.

„Persze voltak nehéz időszakok a háború előtt is, de a mostani helyzet még nehezebb” – fogalmazott az örmény kormányfő, a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régió ellenőrzéséért szeptemberben Azerbajdzsán és Örményország között kirobbant, hat héten át tartó harcokra utalva.

Általános megítélés szerint Örményország vesztesen került ki a fegyveres konfliktusból, amelyet november 9-én zártak le a felek orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünettel. Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza a nagyjából 150 ezer lakosú, 4400 négyzetkilométeres dél-kaukázusi régióban.

A tűzszüneti megállapodás részeként Oroszország 2 ezer katonáját vezényelte Hegyi-Karabahba, a hivatalos megfogalmazás szerint azért, hogy szavatolják a békét.

Szombaton jelentős kormányzati küldöttség érkezett Jerevánba Moszkvából, amelynek a védelmi miniszter mellett tagja Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszej Overcsuk miniszterelnök-helyettes, Mihail Murasko egészségügyi miniszter és Anna Popova tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője is.

„Számunkra az a fő, hogy megakadályozzuk a további vérontást” – idézte az orosz védelmi minisztert az örmény kormányfő sajtószolgálata.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken bejelentette, hogy Oroszország Azerbajdzsánba és Örményországba küld egy magas rangú küldöttséget, benne egy sor minisztérium és állami hivatal vezetőivel. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a küldöttség feladata a november 9-i háromoldalú tűzszüneti megállapodás megvalósítása legégetőbb kérdéseinek, köztük a humanitárius ügyeknek az áttekintése.

Örményországban komoly belpolitikai válságot okozott a harcokat lezáró, Azerbajdzsánnal aláírt megállapodás: az ellenzék árulónak bélyegezte Nikol Pasinján kormányfőt, és a lemondását követeli. Az örmény miniszterelnök erre nem hajlandó, de bejelentette, hogy átalakítja kormányát. Néhány napja felmentette hivatalából a külügyminisztert, majd pénteken menesztette a védelmi minisztert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!