diplomáciai pengeváltás

2021.05.31. 22:21

Az oroszok kettős mércét reklamálnak a Ryanair-kényszerleszállások ügyében

Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat a Ryanair minszki és berlini kényszerleszállásnak kezelésében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében.

– A repülőgépet tegnap szállították le, és a hír csak ma jelent meg? A történtekről csak a légitársaság közleményéből lehetett értesülni, és nem a NATO hangszóróiból? Nincs egyetlen politikai közlemény vagy kommentár sem? Megtörténhet-e ilyesmi egy héttel azután, hogy ugyanannak a légitársaságnak a leszállását nyugati rohamok követték, miután hasonló incidenst történt Minszkben. Önök nem értik, #AzMás – írta Zaharova.

A Ryanair ír légitársaság hétfőn közölte, hogy vasárnap késő este kényszerleszállást hajtott végre a Dublinból Krakkóba tartó FR1901-es járata Berlinben, miután légiirányítók bombafenyegetésről értesítették. Ez utólag valótlannak bizonyult. Az utasokat leszállították a gépről, az ők és a csomagjaik ellenőrzésének érdekében. Útjukat hét óra elteltével folytathatták.

Minszki kényszerleszállás

Egy héttel korábban a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt moderátora is, akit a leszállás után a barátnőjével együtt őrizetbe vettek.

A bombafenyegetés, amelyet a fehérorosz hatóságok a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek tulajdonítottak, valótlannak bizonyult. Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Fehéroroszországot, és felszólították a légitársaságaikat, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!