felvirágozná a várost

2018.09.25. 22:26

Barcelona polgármestere akar lenni a volt francia kormányfő

Az 56 éves, barcelonai születésű Manuel Valls április végén egy interjúban beszélt először arról, hogy az Állampolgárok (Ciudadanos) spanyol liberális középpárt felkérte a polgármester-jelöltségre.

Elindul Barcelona polgármesteri posztjáért Manuel Valls volt francia kormányfő

Elindul Barcelona polgármesteri posztjáért Manuel Valls volt szocialista francia kormányfő a jövő májusi spanyolországi önkormányzati választásokon – a politikus ezt maga jelentette be kedden este a katalán fővárosban.

„Igen, Barcelona következő polgármestere akarok lenni. És ez a barcelonaiakon múlik” – fogalmazott katalán nyelven megtett bejelentésében, amelynek egyes részeit spanyolul, illetve franciául is nyomatékosította.

Mint mondta, mindez „valódi meggyőződése és vágya”, ezért a jövő héten lemond minden franciaországi politikai tisztségéről, így a francia nemzetgyűlési mandátumáról is.

Az 56 éves, barcelonai születésű francia politikus április végén egy interjúban beszélt először arról, hogy az Állampolgárok (Ciudadanos) spanyol liberális középpárt felkérte a polgármester-jelöltségre, miután Valls nyíltan kiállt a katalán függetlenségi törekvések ellen a spanyol egységpárti politikusok oldalán, és több rendezvényen is felszólalt.

Manuel Valls most kifejtette: független jelöltként indul Barcelona vezetéséért. „Lesznek pártok, amelyek támogatnak, mint ahogy azt tette nyilvánosan az Állampolgárok, de szeretném, ha lennének még sokan mások. Van időnk, maradtak még hónapok” – mondta, hangsúlyozva, hogy célja visszaszerezni a tiszteletet, amelyet „megérdemel a város, és a demokrácia”.

Beszélt katalán gyökereiről és a város iránti szeretetéről, kötődéséről. Véleménye szerint Barcelonának „súlyos problémái vannak”, „romlása nyilvánvaló”, ezért jobb igazgatásra, nagyobb gazdasági aktivitásra, a közbiztonság fokozására van szüksége egyebek mellett.

Manuel Valls felidézte, hogy van városvezetői, belügyminiszteri és kormányfői tapasztalata is, amelyet Barcelona lakosainak szolgálatába ajánlott.

A politikus 2001 és 2012 között a francia Évry települést irányította, egészen belügyminiszteri kinevezéséig, amelyet 2014-ben kétéves kormányfői megbízatás követett Franciaországban.

„Melyik másik város, ha nem Barcelona tudná képviselni az európai szellemiséget?” – jegyezte meg, és a katalán függetlenségi törekvésekre utalva hangsúlyozta, hogy Barcelonának a populizmus ellenszerének kell lennie.

Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök a nap folyamán Valls várható polgármester-jelöltségét úgy kommentálta: „nagy kudarcot kívánok neki”.

Barcelona, Spanyolország második legnagyobb városa Madrid után, több mint 1,6 millióan lakják.

Jelenlegi polgármestere Ada Colau, aki az első nő ezen a poszton, és aki a több baloldali pártot magába foglaló Barcelona en común (Barcelona közösen) nevű pártszövetség színeiben nyert 2015-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!