megújulás

2019.05.21. 12:25

Benkő: Magyarországnak ma is szüksége van erős honvédségre

Magyarországnak ma is szüksége van erős, modern, korszerű, ütőképes Magyar Honvédségre – jelentette ki a honvédelmi miniszter a honvédelem napján tartott megemlékezésen.

Benkő Tibor emlékeztetett, 170 éve ezen a napon vívták a magyar hadtörténelem egyik legkiemelkedőbb csatáját, amely során visszafoglalták az ősi főváros, Buda várát. Ez egy olyan csata volt, amelyre büszkék lehetünk – mondta a miniszter.

Legyünk büszkék elődeinkre, kövessük példájukat, ahogy az évszázadok során példát mutattak bátorságból, hősiességből, helytállásból – fogalmazott.

A miniszter beszédében szólt arról is, hogy a honvédség megújul, s ebben a kormány és a társadalom támogatását is élvezi. Utóbbit igazolja a miniszter szerint, hogy a múlt hétvégén Budaörsön tartott haditechnikai bemutatón a sokan nagy érdeklődéssel fordultak a magyar katonák és a honvédség felé.

Benkő Tibor azt mondta, rendkívül fontos, hogy a honvédség valóban megújuljon mind katonai képességeit, mind a katonák gondolkodását illetően, hogy „méltók legyünk hazánk, nemzetünk szolgálatára”.

Kiemelte: a megújulás ékes példáját mutatja a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amely nemcsak a modern haditechnikáról szól, hanem a katonáról is, továbbá a honvédség és a társadalom baráti kapcsolatáról, az együttműködésről, a hazafias honvédelmi nevelésről.

A miniszter a katonáknak üzenve azt mondta: legyenek bátrak, hazájuk, nemzetük iránt elkötelezettek, és tartsák szem előtt mindazt, amit katonai esküjükben megfogadtak.

A budai Várban, a Dísz téren tartott megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el a Honvéd emlékműnél.

A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!