feszült helyzet

2019.04.27. 21:15

Betiltották a merényletekért felelős iszlamista csoportokat Srí Lankán

Maitripala Sziriszena közleményben jelentette be, hogy a szükségállapotból eredő hatáskörénél fogva betiltja a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim nevű szervezeteket.

A Srí Lanka-i elnök betiltotta szombaton azt a két iszlamista csoportot, amelynek tagjai elkövethették a több mint 250 emberéletet követelő robbantásos merényleteket húsvétvasárnap.

A rendőrség feltételezése szerint vagy az NTJ-t vagy egy frakcióját az öngyilkos merénylők egyike, Mohamed Zahrán Hasím vezette, aki a gyanú szerint a merényletek értelmi szerzője volt.

Míg az NTJ neve már a robbantásokat követően nem sokkal felmerült, addig a Dzsámiatu Millátu Ibráhimról egyelőre nem sokat tudni. A hatóságok feltételezése szerint azonban nekik is közük lehetett a robbantásokhoz.

A támadások elkövetését az Iszlám Állam vállalta. A dzsihadista szervezet kedden videofelvételt tett közzé, amelyen Zahrán – arcukat elfedő emberek társaságban – hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

A 253 emberéletet kioltó és több mint 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és támogatóikról. A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 40 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Több mint ötszázan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!