elhibázott járványkezelés

2021.09.10. 20:00

Bíróság elé kell állnia a volt francia egészségügyi miniszternek (videó)

Akár vád alá is helyezhetik.

Az egykori miniszter sorozatos ballépései mellett az is nagy problémát jelent, hogy az országban sok oltásellenes ember van. Legutóbb egy középiskolai tanárt függesztettek fel az állásából, mert a diákokkal tanórán egy oltásellenes videót nézetett meg. De rendszeresek az oltásellenes tüntetések is, melyek némelyike nem mentes az erőszaktól sem – írja a V4NA.

Beidézték Agnès Buzyn volt francia egészségügyi minisztert a bíróságra, nem kizárt, hogy vádat emelnek ellene elhibázott járványkezelés miatt, a vád mások életének veszélyeztetése. A Francia Köztársasági Bíróság (CJR) az egyetlen olyan igazságügyi szerv, amely ítéletet mondhat ki kormánytagok ügyében, feladataik ellátása során tett intézkedéseiket illetően. Bár Buzyn közvetlenül a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2020 februárjában lemondott miniszteri posztjáról, addigra már volt néhány olyan cselekedete és kijelentése, amelyek miatt jogos lehet az ellene felhozott vád.

Nem sokkal a járvány kezdete előtt, február 19-én Franciaország nagylelkűen felajánlott Kínának 17 tonna maszkot és egyéb egészségügyi védőfelszerelést, mivel az akkori francia egészségügyi miniszter, Agnès Buzyn január végi kijelentése alapján olyan jól állt az ország, hogy szerintük ez a bőkezű adomány bőven belefért.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Chine #Solidarité | La France 🇫🇷 achemine 17 tonnes de matériel médical á destination des équipes soignantes de #Wuhan.

Opération " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@francediplo @CdCMAE soutenue par le @MinSoliSante, l’UE 🇪🇺, @LVMH et société civile.#Coronavirus

— France Diplomatie🇫🇷 (@francediplo) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">February 19, 2020

A volt egészségügyi miniszter azzal a 2020 január végén tett kijelentésével is nagy felháborodást keltett, melyben azt mondta, hogy nagyon kicsi annak az esélye, hogy a koronavírus elterjed a lakosság körében.

Ezzel ellentétben Franciaországban futótűzként terjedt a vírus 2020 tavaszán, az első hullám rengeteg áldozatot szedett, ezért 2020 júliusában vizsgálat indult a felelősök felkutatása érdekében, az előző francia kormány több tagjánál, köztük Agnès Buzyn hivatalában is házkutatást tartottak a hatóság emberei. A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a volt egészségügyi miniszteren kívül Édouard Philippe előző kormányfő, Olivier Véran jelenlegi egészségügyi miniszter, Sibeth Ndiaye volt kormányszóvivő irodájában is tartottak házkutatást, de átvizsgálták Jérôme Salomon járványügyi felelős és a közegészségügyi szolgálat (SPF) igazgatója, Geneviève Chêne hivatalát is.

Az előző francia egészségügyi miniszter ellen többen is tettek feljelentést, ebből kezdetben kilencet talált helyénvalónak a bíróság, majd további panaszokat is az ügyhöz csatoltak. François Molins, a Semmítőszék főügyészének elmondása alapján összességében 14 500 panasz érkezett a köztársasági bírósághoz a volt kormány járványkezelése miatt. Agnès Buzyn szempontjából nagy tétje van a bíróság döntésének, ugyanis elképzelhető, hogy vádat emelnek ellene, ám ha nem találnak ellene elég bizonyítékot, akkor tanúként hallgathatják meg az ügyben, írja a France Bleu.

Franciaországban a nehézkes járványkezeléshez az is hozzájárul, hogy nagyon nagy számú az oltásellenesek tábora. Toulouse-ban például a minap ideiglenesen felmentettek a munka alól egy középiskolai tanárt, mert tanórán egy olyan videót vetített le a diákoknak, amelyben a koronavírus elleni oltás veszélyeiről van szó. A közel 2000 tanulót befogadó Raymond Naves gimnázium vezetője, Michel Carrié a történtekről beszámoló La Dépêche nevű helyi lapnak elmondta, hogy több felháborodott szülő jelezte neki a problémát, ezt követően pedig ideiglenesen felfüggesztették a tanárt, aki a történtek óta nem taníthat, majd hozzátette, hogy folyamatban van a nyomozás az ügyben. Az illetékes tankerület vezetője, Mathieu Sieye a sajtó kérdésére megerősítette a hírt, hogy a szóban forgó tanár oltásellenes videót nézetett meg a diákokkal, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan egy pedagógus részéről, hogy a pozícióját kihasználva ilyen nézeteket terjesszen.

Franciaországban hatalmas ellenállást váltott ki Emmanuel Macron azon bejelentése, mely szerint szeptember közepétől csak a beoltott egészségügyi dolgozók állhatnak munkába, illetve az is nagy felháborodást okozott egyesek részéről, hogy bizonyos szolgáltatásokat védettségi kártyához kötnek. Emiatt július közepe óta minden szombaton tüntetéseket szerveznek országszerte, melyek néhol atrocitásokba fordulnak át, sok esetben rendőri intézkedésre és könnygázzal történő tömegoszlatásra volt szükség.

Ez történt július 24-én is a Champs-Élysées sugárúton, ahol a rendőrök kénytelenek voltak menekülőre fogni az őket fenyegető több száz fős tömeg elől.

ALERTE – Les forces de l’ordre obligées de fuirent face á des centaines de manifestants qui descendent les " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ChampsElysees.

Az oltásellenes tüntetőket végül a helyszínre vezényelt csendőrök verték vissza, akik könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a dühös tömeget, így estére megindulhatott az autós közlekedés.

Une fin de manifestation anti-pass sanitaire sous tension aux abords des Champs-Élysées pic.twitter.com/0sX8eRWxCe

Szeptember 4-én szombaton sorozatban a nyolcadik alkalommal vonultak utcára az oltásellenes tüntetők, sajtóértesülések szerint országszerte több mint 140 ezren tiltakoztak. A tüntetők berontottak egy bevásárlóközpontba is, ahol hangosan skandálták, hogy liberté, azaz szabadság. Az oltásellenes aktivisták végül a rendőrök közbelépésére hagyták el a bevásárlóközpontot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!