Járvány

2020.04.17. 05:54

Bolíviai vendégmunkások ragadtak a chilei határon

Bolívia fokozatosan szigorította, majd meg is szüntette a hazatérés lehetőséget.

Több mint ezer, többnyire bolíviai vendégmunkás rekedt a chilei-bolíviai határon, miután a munkalehetőségek megszűntek, hazájuk pedig nem engedi visszatérni őket a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében hozott korlátozások miatt – erősítette meg mindkét ország kormány csütörtökön.

Az emberek lassan két hete torlódnak fel a határ térségében, miután Bolívia fokozatosan szigorította, majd meg is szüntette a hazatérés lehetőséget. Mintegy 800 ember Iquique egyik használaton kívüli iskolájában várja a fejleményeket, 300 további ember pedig Antofagasta buszpályaudvarán várakozik. Többségük bolíviai, de vannak köztük peruiak is.

Menekültekkel foglalkozó szervezetek szerint rajtuk kívül még mintegy 250 ember alszik az utcán Bolíviai iquiquei konzulátusánál, és várhatóan hamarosan még többen lesznek, mert sokan tartanak a határ felé a chilei fővárosból.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, korábbi chilei elnök arra szólította fel szerdán a térség országait, hogy saját állampolgáraik elött nyissák meg határaikat, mert a nemzetközi jog szerint a hazatérés joga mindenkit megillet, még világjárvány idején is.

A bolíviai külügyminisztérium csütörtökön azt a tájékoztatást adta, hogy „hamarosan” bejelentést tesznek ebben az ügyben.

Teodoro Ribera chilei külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Chile szombaton és vasárnap megnyitja a határt a hazatérni vágyók számára.

Elmondása szerint a chilei és a bolíviai hatóságok abban állapodtak meg, hogy azt az időt, amelyet a hazatérők a határon várakozással töltöttek a chilei hatóságok ellenőrzése alatt, úgy tekintik, mintha karanténban lettek volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!