Korrupciós ügyek

2018.11.09. 08:30

Börtönre ítélhetik a Fülöp-szigetek egykori first ladyjét

Imelda Marcost egy helyi bíróság hétrendbeli korrupcióban, egyebek között svájci folyószámlák illegális létesítésében találta bűnösnek csütörtökön, és elrendelte letartóztatását.

A 89 éves asszony minden egyes bűncselekményét akár 11 éves büntetéssel sújthatják.

A délkelet-ázsiai ország egykori elnökének, Ferdinand Marcosnak az özvegye extravagáns életmódjáról vált ismertté, egyebek között háromezer pár cipőt is tartalmazó, hatalmas mennyiségű ruhakollekciója és ékszergyűjteménye miatt.

A bírósági adatok szerint Imelda és férje hét folyószámlát nyitott Svájcban, és ezeken 200 millió dollárt helyeztek el 1975-ben, abban az időszakban, amikor az asszony Manila kormányzója volt.

Az okmányok szerint fedőnevet használtak a folyószámlák megnyitásakor, ez abból derült ki, hogy az egyik dokumentumra Imelda Marcos meggondolatlanul az igazi nevét írta.

A bírósági meghallgatáson sem Marcos, sem jogi képviselője nem volt jelen. Az özvegy várhatóan megfellebbezi az ítéletet. Jelenleg a képviselőház tagja, de mandátuma jövőre lejár. Jelöltként azonban regisztrált, hogy az ország északi részén fekvő Ilocos Norte tartományban induljon a kormányzói tisztségért, amelyet jelenleg lánya tölt be.

Ferdinand Marcos 20 évig tartó diktatúráját 1986-ban söpörték el. Rendszerét kiterjedt korrupció és személyi kultusz jellemezte. A házaspár az elnök bukása után Hawaiira menekült, Ferdinand Marcos ott halt meg 1989-ben. Imelda Marcos 1991-ben amnesztiát kapott, megengedték, hogy hazatérjen, még a politikába is visszatérhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!