Illegális bevándorlás

2020.01.30. 20:06

Börtönre ítélték a röszkei határnál betörő migránsokat

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, aki kedd hajnalban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

Horgos, 2020. január 28. Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelõnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelõnél hatvan határsértõ próbált áttörni hajnalban, a rendõrök megakadályozták õket. MTI/Molnár Edvárd

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit.

A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről.

Kedd hajnalban, fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötvenfős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult.

A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg 5-6 méterre megközelítette az egyik őrt, egyikük újabb két figyelmeztető lövést adott le.

A többszöri lövés hatására, és az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott.

A vádlottak a bíróságon nem tettek vallomást, de a rendőrségnek beismerték bűnösségüket, azt mondták, nem vettek részt a kerítés megrongálásában, a tömeggel tartva lépték át a határt.

Egyikük arról beszélt, hogy nem szervezett akció volt, spontán történtek a dolgok az átkelőnél, olyan kiáltásokat is hallott, hogy megnyílt a határ.

Az egyik vádlott, aki damaszkuszi házukat ért bombatámadás során szerzett súlyos sérüléseket, azt mondta, a határ átlépése után elesett, és már nem tudott visszatérni a vajdasági oldalra.

A fegyveres biztonsági őrök tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a határ másik oldaláról éjszaka többen is az átkelőt lezáró kapuhoz mentek, a vajdasági oldalról gépkocsik érkezését és beszédhangokat hallottak. Éjszaka nagyon erős köd volt, a látótávolság nem haladta meg a 30 métert.

A migránsok hangosan kiabáltak, ritmusosan skandáltak, a határ áttörése előtt és azt követően is. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, mintha rohamra indulna egy tömeg.

A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.

Az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek. A Damaszkuszban megsérült vádlott közölte, menedékkérelmet kíván benyújtani.

A bíróság elrendelte a letöltendő börtönre ítélt vádlottak letartóztatását.

Borítókép: megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!