Járvány

2021.04.17. 20:15

Brazíliai kormányzók az ENSZ-től kérnek segítséget

Humanitárius segítséget kértek oltóanyagok és gyógyszerek beszerzéséhez az ENSZ főtitkárhelyettesétől egy pénteki videókonferencián Brazília államainak kormányzói – jelentette a G1 brazil hírportál.

„A kórházban ápolt betegeknek 11 államban nem jut elegendő fájdalomcsillapító és nyugtató, sem oxigén” – jelentette ki Wellington Dias, Piauí állam munkáspárti vezetője.

Brazília a világjárvány egyik legsúlyosabban érintett országa. Az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet szerint Latin-Amerika legnagyobb, 211 milliós országában humanitárius válsághelyzet alakult ki, mert Jair Bolsonaro elnök kormányának nem volt meg a politikai akarata, hogy kezelje a járványt.

A koronavírust az egészségügyi minisztérium adatai szerint 13 832 455 ember kapta el eddig, és 368 749-en haltak bele a Covid-19-be. A BBC brazíliai kiadása szerint az intenzív osztályon ápolt betegek több mint fele 40 évesnél fiatalabb, és a járványnak 1300 csecsemő is áldozatul esett, Brazília egyes részein pedig a halálozások száma április elején meghaladta a születések számát is.

Januárban négy, Brazília Amazonas államából Japánba utazó embernél új variánst mutattak ki, amelyet P.1 névre kereszteltek, s amely Brazíliában alakult ki és fertőzőbb, mint az eredeti, elsőként a kínai Vuhanban megjelent vírus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!