Belgium

2017.08.08. 22:21

A brüsszeli rendőrség rálőtt egy gépkocsira a Molenbeek negyedben

Autós üldözés után rálőtt egy gépkocsira a belga rendőrség a brüsszeli Molenbeek negyedben. A sofőr utóbb azt állította, hogy robbanószer van nála, ennek azonban semmi nyomát nem találták a tűzszerészek – közölték a hatóságok kedd este.

Brüsszel, 2017. augusztus 8. Rendõrök a brüsszeli Molenbeek negyedben, ahol autós üldözés után rálõttek egy gépkocsira, amelynek sofõrje azt állította, hogy robbanószer van nála, ennek azonban semmi nyomát nem találták a tûzszerészek. Az incidensben senki sem sérült meg. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Fotó: STEPHANIE LECOCQ

Ine Van Wymersch ügyészségi szóvivő megerősítette: a rendőrök egy lövést adtak le a kocsira, miután a jármű a forgalom miatt nem tudott továbbhaladni, és tolatva egy rendőrautónak ütközött. A rendőrök kirángatták a kocsiból a sofőrt, aki azt állította, hogy robbanószer van az autójában. Az incidensben senki sem sérült meg. A környéket azonnal lezárták, a tűzszerészek pedig a helyszínre érkezve átvizsgálták a gépkocsit, de nem találtak robbanóanyagot. Mintegy ötven embert betereltek a közeli üzlethelyiségekbe óvintézkedésként – közölte a belga RTL televízió.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a gyanúsított egy zavart elméjű ruandai fiatalember, aki korábban hosszú időn át Belgiumban lakott, akkor azonban nem került a rendőrség látókörébe, jelenleg pedig Németországban él.

Tavaly márciusban a belga fővárosban két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre. A harminckét ember halálát okozó robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Az országban azóta is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” egy terrortámadás.

A belga főváros Molenbeek nevű negyede azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

(Borítókép: MTI / EPA / Stephanie Lecocq)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!