sajnálatos

2018.09.25. 07:29

Brüsszelnek nem számít a kárpátaljai magyarok sorsa

Az évek óta tartó magyarellenes kampány kicsúcsosodott Ukrajnában – mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Sajnálatos az uniós vezetők kettős mércéje, akiknek sokkal fontosabb az illegális migránsok sorsa, mint az, hogy törődjenek a kárpátaljai magyarokat sújtó súlyos jogsértések kérdésével – nyilatkozta a politikus az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Brenzovics László egyebek között arra reagált, hogy Kijev hisztériát kreált a kettős állampolgárság körül.

A kárpátaljai politikus példátlannak nevezte, hogy az utóbbi napokban magyar útlevelet keresve kárpátaljai magyar politikusokat vegzáltak az ukrán hatóságok a határon, egy kárpátaljai önkormányzati képviselőt pedig feltettek egy olyan listára, amely „Ukrajna ellenségeit” jegyzi. Hétfő délelőtt mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett Magyarország beregszászi konzulátusa előtt és követelte a konzulátus működésének beszüntetését.

Velkovics Vilmos műsorvezető azon kérdésére, hogy az ukrán kormány tesz-e lépéseket a kontrollálás érdekében, a KMKSZ elnöke úgy vélekedett, a baj az, hogy

a kijevi kormány és tagjai inkább gerjesztik a feszültséget.

Klimkin ukrán külügyminiszter ámokfutása nagyrészt oka volt ezeknek az eseményeknek (…)

Olyan kijelentéseket tett, amelyek nem férnek össze sem a helyzettel, sem a józan ésszel

- tette hozzá Brenzovics László.

A parlamenti képviselő sajnálatosnak tartja, hogy az uniós szervek nagyon közömbösen viseltetnek a kárpátaljai magyarok sorsa iránt. A politikus szerint az európai vezetők kettős mércét alkalmaznak, hiszen egyből hallatják a hangjukat, ha a migrációról, vagy Magyarország kritizálásáról van szó, ugyanakkor a súlyos ukrajnai jogsértések esetén mélyen hallgatnak.

Íme, a teljes beszélgetés:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!