Ország-világ

2020.12.01. 21:01

Bűncselekményként vizsgálja a magyar himnusz eléneklését az ukrán nemzetbiztonság

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt – adta hírül kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az SZBU közlése szerint

még november 21-én a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.

„A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket” – közölte az SZBU.

A Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

„Nem lehet nem reagálni a magyar himnusz körüli helyzetre. Tegnap óta a helyzetet a megyei kormányzó és a területileg illetékes rendőségi vezető tartja ellenőrzése alatt. Kapcsolatot tartunk minden hatósággal, különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálattal. Ezenkívül Alekszandr Kornyijenkóval együtt

feljelentést tettünk a bűncselekmény elkövetéséről a főügyészségnek és az SZBU-nak. Az államnak határozottan és sürgősen reagálnia kell az ilyen esetekre!”

- idézte az Ukrajinszka Pravda Vitalij Bezhin képviselőt.

Az EBESZ már vizsgálja a magyarokat ért inzultusok ügyét

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a történtek nyomán közölte: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői már a helyszínen tájékozódnak a hétfőn Ukrajnában a magyar közösséggel szemben elkövetett „inzultusok” ügyében.

Szijjártó Péter kedd délután a NATO külügyminisztereinek is beszámolt arról, hogy mi történik jelenleg Ukrajnában. Elmondta: hétfőn az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai magyarok politikai képviseletét ellátó Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában, a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában, a Kárpátaljai Magyar Főiskolán és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot lebonyolító szervezet irodáiban, „agresszív módon” házkutatást tartott.

A miniszter most azt közölte: a NATO-tanácskozás után telefonon egyeztetett Gent Cakaj albán külügyminiszterrel, aki jelenleg az EBESZ soros elnöki tisztségét is betölti. Azt kérte tőle, hogy az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziója menjen el Kárpátaljára és vizsgálja meg a magyar közösséggel szembeni hétfői inzultusokat.

Szijjártó Péter azt írta: albán kollégája intézkedett is, így a megfigyelők már a helyszínen tájékozódnak a történtekről, és kapcsolatba lépnek a kárpátaljai magyarok képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!