szabálytalanság

2019.01.08. 12:43

Büntetést kapott Csehországban hat külföldi egyetem

Az intézmények engedély nélkül folytattak oktatási tevékenységet.

A cseh oktatási minisztérium ugyanakkor két külföldi intézmény ellen feljelentést is tett, mert több tucatnyi érdeklődőnek, akik végül is nem kezdték meg tanulmányaikat, nem adták vissza a befizetett tandíjat.

A minisztérium „ennek a két egyetemnek az esetében több mint 80 panaszt kapott a megkárosított diákoktól. Elsősorban nepáli, indiai és bangladesi diákokról van szó” – nyilatkozta Aneta Lednová, a tárca szóvivője a rádiónak. „A diákok befizették a nagy összegű tandíjakat, s bár tanulmányaikat végül is nem kezdték meg, az iskolák a pénzüket már nem adták vissza” – mutatott rá a szóvivő. Öt egyetem ellen adminisztratív eljárást is indítottak a hatóságok.

A cseh oktatási tárca a hatályos törvényekre hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a megbüntetett külföldi egyetemek nevét.

A minisztérium kimutatása szerint Csehországban jelenleg 16 külföldi egyetem működik hatósági engedéllyel. Az országban 2016 szeptembere óta érvényes az a szabály, hogy a külföldi egyetemeknek kötelezően először be kell jelentkezniük az oktatási tárcánál, amely szakmailag leellenőrzi tevékenységüket, s csak annak alapján adja ki nekik a működési engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!