Ostrom alatt áll Európa

2021.02.16. 16:55

Csaknem háromszorosára nőtt a határsértők száma tavaly Romániában

A jelentés szerint 2020-ban 10 586 határsértőt tartóztattak fel a román határrendőrök.

Az előző évhez képest csaknem megháromszorozódott 2020-ban a migrációs nyomás Románia határain: a határrendészet kedden közzétett éves mérlege szerint tavaly 184 százalékkal nőtt a határsértők száma 2019-hez képest.

A jelentés szerint 2020-ban 10 586 határsértőt tartóztattak fel a román határrendőrök, közülük 6658-an illegálisan érkeztek Romániába, 3928-an pedig illegálisan próbálták elhagyni az országot. A 2018-es évre vonatkozó statisztikában 3727 határsértő szerepelt.

A mostani kimutatásból kiderült, hogy a határsértőket 1426 csoportba szervezve 363 román vagy külföldi embercsempész vitte Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon. A határsértők leggyakrabban (8874 esetben) a zöldhatáron vagy gépjárművekben elbújva (1491 esetben) próbáltak átszökni, 221-en pedig hamis okmányokkal próbálkoztak.

Romániában 2019-hez képest csaknem háromszor annyian, 3641-en kértek menedékjogot: őket ezután a bevándorlási hivatal vette nyilvántartásba, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghattak az ország területén. Sokan közülük a magyar határnál próbálkoznak továbbjutni Nyugat-Európába.

A határsértők között a legtöbben Afganisztánból, Szíriából, Irakból, Törökországból, Marokkóból, Algériából, Pakisztánból, Bangladesből, Egyiptomból és Szomáliából érkeztek az országba.

A román határrendészet az illegális bevándorlás megfékezése érdekében megerősítette a szerb és bolgár határon szolgálatot teljesítő egységeit, igény esetén légi felderítőket küldött a térségbe, szorosabbra fűzte együttműködését a belügyminisztérium többi egységével, illetve a szerb hatóságokkal.

A közleménye kiemelte, hogy a határrendészet a világjárvány közepette egy sor sajátos feladattal szembesült és – újabb teherforgalmi sávok biztosításával, a határon át ingázóknak biztosított elsőbbséggel, a tranzitforgalom számára biztosított speciális folyosókkal, a határállomásokra rendelt közegészségügyi hatóságok támogatásával – tevékenyen hozzájárult az országos egészségvédelmi erőfeszítésekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!