egy nap alatt

2019.07.14. 08:40

Csaknem kétszáz embert mentettek meg a Földközi-tengeren

Több lélekvesztőből csaknem kétszáz migránst mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren.

A líbiai parti őrség 53 embert mentett ki egy gumicsónakból Szabráta tengerparti várostól mintegy 60 kilométerre. A különböző afrikai országokból származó migránsok között 10 nő és egy gyerek van. A szükséges ellátás után egy líbiai menekülttáborba szállították őket – jelentette a líbiai parti őrség és a spanyol tengeri mentők.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ismét felszólította a líbiai hatóságokat, hogy ne zárják táborokba a tengeren kimentett illegális migránsokat.

A spanyol tengeri mentők négy csónakból 141 embert mentettek ki az Alborán-tengeren szombaton. Az összes kimentett valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. Huszonnyolc nő és három gyerek van közöttük. Algeciras, illetve Almería spanyol kikötőkbe szállították őket.

Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.

A Tunézia partjai előtt a múlt héten történt hajótörésnek immár 82 halálos áldozata van, miután találtak újabb holttesteket – közölte a tunéziai vöröskereszt.

A hajó Líbiából indult el három túlélő beszámolója szerint 86 emberrel a fedélzetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!