behurcolás

2020.07.13. 19:41

Cseh illetékes: Szlovákiában és Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták

Eddig hat országban – köztük Szlovákiában és Magyarországon – kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

„A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbankban szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal” – nyilatkozott Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) hivatalának igazgatója hétfőn a közszolgálati Cseh Rádiónak.

„Három személy Szlovákiában, kettő Svédországban, egy-egy pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Svédországban fertőződött meg” – pontosította kijelentését az igazgató.

Szerinte egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de leszögezte: a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, s ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter megerősítette Ladislav Dusek kijelentését. „Eddig valóban csak néhány, nem többtucatnyi esetről van szó” – mondta Vojtech a Seznam.cz hírportálnak.

A miniszter szerint az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország és „kockázatos” állammá vált.

„Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát” – tette hozzá Vojtech.

Szintén az utóbbi napok fejleményei alapján a cseh egészségügyi tárca vasárnap elrendelte, hogy a Szerbiából és Montenegróból visszatérő cseheknek kötelezően Covid-19 tesztnek vagy kéthetes házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a kór – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki.

Jelenleg a betegek száma 4575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban. Három lokális fertőzésgócot tartanak nyilván – Karviná, Jihlava, Kutná Hora. Mindhárom városban és környékén szigorították a higiéniai előírásokat. Adam Vojtech szerint az országos járványhelyzet nyugodt, és ellenőrzés alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!