hit és gyógyítás

2020.02.25. 09:58

Csókay András kapta a Polgári Magyarországért díjat

A kitüntetést Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke adta át.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díjazottat méltatva úgy fogalmazott: „Csókay András orvosi hitvallása, hogy az orvos csak kezel, míg a Jóisten gyógyít”.

„Mély hite, emberi alázata és szakmai teljesítménye arra a polgári erényre emlékeztet mindannyiunkat (...), hogy a jól végzett munka imádság” – mondta.

Hozzátette: Csókay András életútja bizonyítja, hogy a 21. században is „lehetséges úgy élnünk, ahogy gondolkozunk, és lehetséges úgy gondolkodni, hogy azzal Istent, a hazánkat és embertársainkat egyaránt szolgáljuk”.

Kövér László felidézte: Csókay András orvosi diplomáját 1989-ben szerezte meg, „azóta kezeli rendületlenül betegeit”. Az Országos Idegsebészeti Intézet munkatársaként kezdett el dolgozni, onnan került az Országos Baleseti Intézetbe, majd öt évet a szombathelyi Markusovszky Kórház idegsebészeti osztályán dolgozott. Később a Szent János Kórház idegsebészeti osztályán vállalt munkát, 2010-től pedig a miskolci kórház idegsebészetén dolgozott. 2013-tól a Honvéd Kórházban folytatta pályafutását a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosaként.

Kutatásainak eredményei szakmai tekintélyt és elismerést hoztak neki az egész világon – mondta.

Kövér László közölte: Csókay Andrást 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technika, amely új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére.

A Polgári Magyarországért díjjal kitüntetett Csókay András idegsebész, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt államfő özvegye, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke az elismerés átadásán a budapesti Festetics Palotában 2020. február 24-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy Csókay András szabadidejében a legrászorultabbaknak segít. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt 2002-ben alapította Pataki Gergely plasztikai sebésszel. Az alapítvány olyan embereken segít, akik egészségi állapotuk vagy gazdasági helyzetük miatt keveset vagy semmit sem tudnak tenni önmagukért. Ingyen végeznek műtéteket Magyarországon és külföldön, összehangolják az intézményekben a gyógyítással összefüggő szakmai egyeztetéseket, oktatást szerveznek, valamint orvosi műszerek, speciális kórházi bútorok, rehabilitációs eszközök beszerzésében nyújtanak segítséget – sorolta a házelnök. Külföldi misszióik során a legszegényebb vidékekre utaznak speciális műtéteket végezni – tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke közölte: az alapítvány sok ezer ember életét változtatta meg, így azét a bangladesi sziámi ikerpárét is, amelyet Csókay András segített szétválasztani a közelmúltban. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, négy szakaszból álló műtétsorozat eredményeként jelenleg az ikerpár mindkét tagja stabil állapotban van.

Megjegyezte: orvostudományi áttörés, hogy – a magyar orvosoknak köszönhetően – egy agyszétválasztó műtétsorozat legnehezebb szakasza is egy fejlődő országban történt meg.

Az együttműködés a bangladesi orvosokkal „nemcsak orvosi jelentőséggel bír, hanem a civilizációs és hitbeli egymásra találásról is szól. Az elmúlt száz év legnagyobb magyar humanitárius vállalkozásainak egyike” – tette hozzá Kövér László.

Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte: „gyógyítani sokféleképpen lehet, gyógyszerrel, szikével, kórházi beavatkozással, de az igazi gyógyítás mindig lelki kérdés”.

Szólt arról: ma is vannak, akik megmosolyogják azt, aki szerint imádság nélkül nem lehet gyógyítani, Csókay András azonban ezt vallja.

Különleges volt, ahogy az internet segítségével, százezrek imádságát kapcsolta be a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó műtétsorozatba – idézte fel. „Mi úgy gondoljuk, hogy így is lehet, sőt tulajdonképpen csak így lehet igazán gyógyítani” – mondta.

Hozzátette: a százezreket mozgósító imafelhívás nemcsak a testvérpárról szólt, hanem egy egész közösségről.

A Polgári Magyarországért díjjal kitüntetett Csókay András idegsebész az elismerés átadásán a budapesti Festetics Palotában.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Balog Zoltán ismertette: a „Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma a 2019. évi Polgári Magyarországért díjat” Csókay Andrásnak „példaértékű gyógyító munkájáért, az élet védelméért kifejtett önkéntes tevékenységéért, az elesettek és kiszolgáltatottak egészségének védelméért” ítélte oda, „valamint azért, mert hitével és közéleti tevékenységével erősíti a magyarság lelki jólétét”.

Csókay András az elismerést megköszönve hangsúlyozta, hogy azt nem egyedül érdemelte ki. Azt mondta: hite nap mint nap inspirálja őt munkájában, emellett feleségének és kollégáinak is köszönettel tartozik. Szólt arról is, hogy a bangladesi ikerpár szétválasztásakor kollégáival mindvégig érezték maguk mögött a hátországot.

A PMA 2005-ben hozta létre a Polgári Magyarországért díjat. Az alapítvány minden évben olyan közösségnek vagy személynek adományozza az elismerést, amely/aki tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, ezáltal Magyarországot, a magyarságot, annak valamely közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, és tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

A Polgári Magyarországért díjat az alapítás évében Mádl Dalma, majd Schmidt Mária, F. Kovács Attila és Kovács Ákos (2006), Ékes Ilona és Gaudi-Nagy Tamás (2007), Kopp Mária és Skrabski Árpád (2008), Lezsák Sándor (2009), Wilfried Martens (2010), Duray Miklós (2011), a Békemenet (2012), Füsi Csaba és Miletics Andrea, valamint a kárpátaljai Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltók (2013), a Konrad Adenauer Alapítvány (2014), a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány (2015), Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa (2016), Kiss Gy. Csaba (2017) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (2018) kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!