Ország-világ

2020.10.06. 05:59

Donald Trump maszkban hagyta el a katonai kórházat

Az amerikai elnök hétfőn kora este elhagyta a Walter Reed katonai kórházat – jelentette a Fehér Ház és az amerikai média. Távozásakor maszkot viselt, a Fehér Házban már többen is várták.

Bethesda, 2020. október 6. Donald Trump amerikai elnök távozik a Maryland állambeli Bethesdában lévõ Walter Reed katonai kórházból 2020. október 5-én. Trumpot október 2-án szállították elõvigyázatosságból a kórházba. Az elnöknél és feleségénél korábban koronavírus-fertõzést állapítottak meg. MTI/EPA/Polaris Images/Pool/Chris Kleponis

Forrás: MTI/EPA/Polaris Images/Pool

Fotó: Chris Kleponis

A fő amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették, ahogyan Trump az előre jelzett időpontban, helyi idő szerint 18 óra 30 perckor az elnöki helikopterbe szállva távozik a bethesdai kórházból, ahová péntek este vitték be, miután koronavírustesztje pozitív lett és be is lázasodott.

Kilépve a kórházból köszöntötte a kapunál összegyűlt híveit, valamint az újságírókat.

„Nagyon köszönök mindenkinek mindent” – mondta. Később a Twitteren arról írt, hogy hamarosan folytatja újraválasztási kampányát.

Donald Trump amerikai elnök, miután visszatért a washingtoni Fehér Házba a Maryland állambeli Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházból
Fotó: Ken Cenedo / MTI/EPA /Pool

Trump korábban szintén a Twitteren azt állította, hogy nagyszerűen érzi magát, jobban mint húsz éve. Egyúttal azt írta: „Ne féljetek a Covidtól! Ne hagyjátok, hogy az uralja életeteket!”

A vírus eddig már több mint 210 ezer amerikai halálát okozta.

Hétfőn délután az elnököt kezelő orvoscsoport sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Trump jól van, bár továbbra is gyógyszereket kap – a többi közt az ötödik adag Remdesivirt kedden -, de ezek nem igényelnek kórházi kezelést.

Sean Conley, a Fehér Ház orvosa ugyanakkor megjegyezte, hogy az elnök tényleg jól van, vérnyomása, vérképe, szív-, és tüdővizsgálata jó eredményeket mutat, de nincs még túl minden veszélyen. „Óvatosan optimisták vagyunk” – fogalmazott Conley.

Máris készül a második elnökjelölti vitára Joe Bidennel

A republikánus amerikai elnök alig hogy elhagyta a kórházat, máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel – tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a Fox televízióban hétfőn este.

A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg.

Murtaugh fél órával azután nyilatkozott, hogy Donald Trump elhagyta a Walter Reed katonai kórházat és visszatért a Fehér Házba, majd közzétett egy másfél perces videót a Twitteren. Ebben az elnök azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy legyenek óvatosak, de „mozduljanak ki”, ne féljenek a Covidtól. Megismételte korábbi álláspontját: nem szabad megengedni, hogy a vírus uralja az életünket, ő is így tett, bár tudta, hogy ennek megvoltak a kockázatai.

„De már jól vagyok. Talán immunis is, nem tudom” – mondta.

Joe Biden azonnal reagált Trump videójára. Mint fogalmazott: azt a mondatot, hogy „ne hagyjuk, hogy a vírus uralja az életünket” talán annak a 205 ezer családnak kellene mondania, amely elvesztette szeretteit a járványban. Az NBC televízió riporterének nyilatkozva Biden hangsúlyozta: azt remélte, hogy Trump levonja a konzekvenciát „abból, amit átélt” és a helyes leckét adja tovább az amerikaiaknak, nevezetesen, hogy hordjanak szájmaszkot.

Biden egyébként – mielőtt floridai kampányútjára indult – Delaware-ban újságíróknak azt hangoztatta, hogy nincsenek ellenvetései az újabb elnökjelölti vitával kapcsolatban. „Ha a tudósok azt mondják, hogy a vita biztonságosan megrendezhető, és lesz lehetőség a szükséges távolság betartására a résztvevők között, akkor részemről rendben van” – fogalmazott.

A két alelnökjelölt, a republikánus Mike Pence, jelenlegi alelnök és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szerdán tartja első és egyetlen vitáját Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Mind Pence, mind Harris vírustesztjei eddig negatívak voltak.

Az Egyesült Államok több városában, így New Yorkban vagy a szövetségi fővárosban, Washingtonban is rokonszenv-tüntetéseket, meneteket és autós felvonulásokat tartottak Trump mellett.

Hétfőn este a first lady, Melania Trump – aki szintén elkapta a koronavírust – a Twitteren tudatta, hogy jól van, otthon pihen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!