Humberto

2019.09.16. 11:42

Dorian után újabb hurrikán fenyegeti a Karib-térséget

Hurikánná erősödött a karibi térségen végigvonuló Humberto trópusi vihar, és várhatóan tovább erősödik a következő két napban – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC) helyi idő szerint vasárnap este.

A Humberto egyelőre még a legalacsonyabb, egyes erősségű az ötfokozatú hurrikánskálán. A hurrikán jelenleg Bermudától nyugatra 1260 kilométerre található, és óránkénti 120 kilométeres széllökések is kísérhetik. Északkeleti irányba mozog óránkénti hat kilométeres sebességgel.

A hurrikánközpont felszólította a brit tengerentúli terület lakóit, hogy kísérjék figyelemmel a vihar alakulását. Az Egyesült Államok délkeleti partjainál strandolókat pedig arra figyelmeztette, hogy óvakodjanak a hurrikán keltette áramlatoktól, amelyek elsodorhatják őket a parttól. A szakértők szerint a vízállás napokig magasabb lehet a megszokottnál a Bahamák északnyugati és az Egyesült Államok délkeleti részén.

A Humberto messzire eltávolodott a Bahamák északi szigeteitől, ahol két héttel korábban az ötös erősségű Dorian hurrikán tombolt, jelentős károkat okozva Nagy-Bahamán és Abaco szigetén. Hivatalos adatok szerint ötvenen vesztették életüket, de ez a szám emelkedhet, mert több mint ezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A pusztításban legalább 13 ezer otthon vált lakhatatlanná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!