Ország-világ

2020.07.24. 19:32

Draskovicsék valóban kidobhatják a Lánchíd műemléki elemeit

Akár a Lánchíd műemléki elemei is áldozatul eshetnek a BKK igazgatóságának döntése miatt. A testület baloldali többsége ugyanis nem fogadta el a fideszes tag, Wintermantel Zsolt arra vonatkozó javaslatát, hogy a közbeszerzési eljárás tárgyalásos szakasza során ne lehessen engedni a korábban a hídra vonatkozó műszaki és műemléki követelményekből.

Az Országház és a Lánchíd látképe Budapesten 2020. július 1-jén

Forrás: MTI / Cseke Csilla

Fotó: Cseke Csilla

Veszélybe kerülhetnek a Lánchíd műemléki elemei, miután a BKK igazgatósága a pénteki ülésén nem fogadta el Wintermantel Zsolt, a testület fideszes tagjának arra vonatkozó javaslatát, hogy a közbeszerzési eljárás tárgyalásos szakasza során ne lehessen engedni a korábban a hídra vonatkozó műszaki és műemléki követelményekből – írja a Magyar Nemzet.

„Javaslatom arról szólt, hogy a korábbi engedélyekkel azonos vagy magasabb műszaki színvonalon, az 1915-ben elkészült átépítéssel megvalósult műemléki elemek helyreállításával, továbbá a műemléki értékek és a világörökségi helyszín védelme tekintetében, különösen a kulturális örökség, világörökség védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági engedélyeknek eleget téve, valamint a korábban megtervezett hídfői aluljárók gyalogos- és kerékpáros-forgalom technikai, illetve forgalombiztonsági fejlesztéseinek megvalósításával készüljön el a Lánchíd felújítása” – írta a politikus a Facebook-oldalán. Szavai szerint így aggasztó, hogy vajon milyen műszaki tartalmi csökkentéseket és milyen műemléki engedményeket kívánnak tenni a tárgyalás során az „olcsósítás” érdekében, s kétséges, hogy a Lánchíd az eredeti pompájában, nemzeti büszkeségünkhöz méltón újulhat e meg.

„Semmilyen műemléki butítás vagy gagyisítás nem megengedhető!”

– hangsúlyozta Wintermantel, emlékeztetve, hogy Draskovics Tibor, a BKK elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy „rengeteg olyan műemléki eleme van a Lánchídnak, aminek kapcsán el lehet azon gondolkozni, hogy dobjuk ki, ami ott van és készüljön valami teljesen új”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!