Járvány

2020.01.25. 14:46

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek Hongkongban

A különleges közigazgatású kínai terület kormányzója által bejelentett intézkedés korlátozza a terület fizikai kapcsolatát az anyaországgal, ahol már 41-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban.

Hongkong, 2020. január 23. Védõmaszkot viselõ rendõrök egy hongkongi pályaudvar közelében 2020. január 23-án. Ötszáz fölé nõtt az új koronavírussal fertõzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma 17-re emelkedett. A tüdõgyulladást okozó járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát lezárták, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertõzés terjedésének megelõzése érdekében. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/AP/Kin Cseung

Forrás: MTI / AP

Fotó: Kin Cseung

Pénteken megkezdődtek a holdújévi ünnepek, az iskolák egyébként is zárva tartanak hétfőtől, de az oktatási intézmények egészen február 17-ig nem is nyitnak ki újra Hongkongban.

Teljesen leáll a légi és a gyorsvasúti közlekedés Hongkong és a Hupej tartománybeli Vuhan város között, amely a járvány „epicentrumaként” ismert. Felfüggesztenek minden hivatalos látogatást Hongkong és Kína között a holdújévi ünnepek idejére. Ezenkívül Carrie Lam kormányzó arra kérte a pekingi államtanácsot, hogy biztosítsa a városállam számára a megfelelő számú egészségügyi maszkot.

Kínában eddig 1300 megbetegedés regisztráltak, Hongkongban pedig öt megerősített fertőzéses eset van, amelyek közül mindegyik köthető Vuhanhoz. A kikötővárosban 122 embert tartanak kórházban fertőzés gyanújával.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy vasárnaptól határozatlan időre leállítják minden olyan gépjármű közlekedését a 11 millió lakosú Vuhanban, amely nem létfontosságú. Közölték azt is, hogy a már épülő kórházon túl egy másikat is felhúznak a városban a betegek gyógyítására.

Korábban azt közölték, hogy várhatóan február elsejére lesz kész előregyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni. A másik ezerágyas kórház is ilyen technológiával készül, két hét múlva lesz kész. Hasonló intézményeket Kína épített már a SARS-járvány idején Hsziaotangsan városban.

Több tucat markoló dolgozik a kínai Vuhan városában az egyik ideiglenesen épülő kórház építkezésén 2020. január 25-én
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

A The Wall Street Journal jelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen bezárja vuhani konzulátusát, és egy bérelt repülővel elszállítja a városból az ott tartózkodó állampolgárait, köztük diplomatákat és családtagjaikat, mintegy 230 embert. A járat többnapi tárgyalás eredményeképpen kapott felszállási engedélyt a kínai hatóságoktól – írta a lap.

Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Franciaországból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettő-kettő, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek.

Borítókép: Védőmaszkot viselő rendőrök egy hongkongi pályaudvar közelében 2020. január 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!