szabadon távozhat

2020.04.02. 16:02

Egy pakisztáni bíróság eltörölte Daniel Pearl feltételezett gyilkosának halálbüntetését

Három állítólagos tettestársát, akiket korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, most felmentették.

Egy pakisztáni bíróság eltörölte Daniel Pearl amerikai újságíró elrablójának és feltételezett gyilkosának halálbüntetését – számolt be az elítélt ügyvédje, Havja Navíd csütörtökön.

Omar Sejket – valódi nevén Ahmed Szajíd Sejket – csak emberrablásban találták bűnösnek, és büntetését hét év börtönre változtatták. A pakisztáni származású brit állampolgár összesen 18 évet töltött őrizetben, így szabadon távozhat, ha az ügyészség nem fellebbez a bíróság döntése ellen.

Három állítólagos tettestársát, akiket korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, most felmentették – tette hozzá Navíd.

A The Wall Street Journal újságírójaként dolgozó, 38 éves Daniel Pearl 2002. január 23-án tűnt el Karacsiban. Eltűnése előtt információkat gyűjtött oknyomozó cikkeihez a Karacsiban tevékenykedő iszlamista fegyveresekről.

Egy hónappal később az Egyesült Államok karacsi konzulátusára eljuttattak egy felvételt Pearl lefejezéséről.

Egy három évig tartó független nyomozás 2011-ben megállapította, hogy a pakisztáni igazságszolgáltatás tévedett, és a négy elítélt nem volt jelen Pearl kivégzésénél. A vizsgálatot az újságíró volt kollégája és barátja, Aszra Nomani vezette.

Nomani szerint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényleteket is kitervelő Háled Sejk Mohamed fejezte le Pearlt.

Őt 2003-ban elfogták, és a guantánamói börtönbe vetették. Egy a terroristát kihallgató pszichológus elmondta: a férfi beismerte, hogy ő végezte ki az újságírót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!