hepe-hupa

2018.06.13. 08:44

Egy startoló Jumbo Jet bonthatta meg a ferihegyi reptér kifutópályáját

A budapesti repülőteret csütörtök éjjel le kellett zárni, emiatt 14 járat nem érkezett meg, és több indulót is törölni kellett.

Gondatlan veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást a rendőrség a ferihegyi repülőtér 2-es kifutópályájának múlt csütörtöki megrongálása miatt, a Budapest Airport (BA) pedig belső vizsgálatot indított – írja a Magyar Idők szerdai lapszáma.

Szakértők szerint egy startoló Jumbo Jet bonthatta meg a betont, ami miatt le kellett zárni a légikikötőt. Az esetről sem a rendőrség, sem az üzemeltető nem közöl részleteket a nyomozás, illetve a vizsgálat lezárultáig.

A lap emlékeztet: múlt csütörtök éjjel műszaki hiba miatt le kellett zárni a repteret, 14 járat nem érkezett meg Budapestre, és több, péntek reggeli induló járatot is törölni kellett. A BA tájékoztatása szerint éjjel fél 12-kor megsérült a 2-es kifutópálya, és mivel az 1-es jelenleg felújítás miatt zárva van, a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni a teljes repülőteret. Hardy Mihály, a BA szóvivője azt mondta: egy felszálló gép miatt sérült meg a kifutópálya szélén a felület, a megrongálódott részt gyorsjavító aszfalttal kezelték.

A nyomozásnak és a BA belső vizsgálatának azt kell megválaszolnia, hogy melyik gép rongálta meg – a hírek szerint 6-8 négyzetméteren megbontva a többrétegű beton felső rétegét – a 2-es kifutópályát, valamint ki kell térniük arra, hogy a kifutópálya legutóbbi felújítása során a legfelső réteg felhordásakor nem tértek-e el az előírt technológiától. Hardy Mihály szerint egyébként a pálya teljesen biztonságos, és az állapotát folyamatosan ellenőrzik – írta a Magyar Idők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!