Járvány

2020.01.29. 20:50

Egyesek már a kínai turistákat is kitiltanák a koronavírus miatt

Több százezren írtak már alá Dél-Koreában és Malajziában olyan petíciót, amelynek a támogatói azt követelik, hogy átmenetileg ne engedjék be országaikba a kínai turistákat az új típusú koronavírus okozta járvány miatt.

Dél-Koreában szerdáig 578 ezren írták alá a kezdeményezést. A petíció elindítója azzal érvel, hogy a koronavírus Kínából kezdett el terjedni, és még a Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea sem enged be jelenleg kínaiakat a területére.

Több aláíró a megjegyzés rovatban utalt rá, hogy aggodalommal tölti el őket, amikor munkájuk során – az idegenforgalomban például – kínaiakkal kell érintkezniük.

Malajziában több mint 400 ezren írtak már alá egy hasonló kezdeményezést. A petíció számos támogatója azzal vádolta meg a kínaiakat, hogy „nem higiénikus” életmódjuk idézte elő a járványt.

Dél-Koreában és Malajziában is eddig négy-négy fertőzöttről tudnak. Dél-Korea csütörtökön és pénteken nagyjából 700 állampolgárát készül hazaszállítani a közép-kínai Vuhan városából, ahol a betegség először megjelent.

Némely orosz régiók szüneteltetik a határátkelést

Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását – közölték még kedden orosz hírügynökségek.

A kínai hatóságokkal egyetértésben a habarovszki, az amuri és a zsidó autonóm régió határán bevezetett intézkedés egyes források szerint február 1-jéig, mások szerint február 7-ig lesz érvényben. Igaz, kedden a két ország illetékeseinek megállapodása alapján Blagovescsenszk és Hejhe között ideiglenes „ablakot” nyitottak meg 169 személy, köztük hat lakhatási engedéllyel rendelkező kínai oroszországi repatriálására.

A moszkvai polgármesteri hivatal kedden operatív stábot állított fel az illetékes fővárosi és a szövetségi szervek tevékenységének összehangolására a koronavírus terjedésének megakadályozásában. A testület megkülönböztetett figyelmet fordít a szállodákra és más, turisták által gyakran látogatott intézményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!