kibertámadás

2021.10.31. 14:26

Egymillió dollárt követelnek az izraeliektől iráni hackerek

Egymillió dollárt követel negyvennyolc órán belül egy Iránhoz köthető hackercsoport kibertámadásban elrabolt izraeli adatokért – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyek több millió izraeli adatait őrizték. A kiberbűnözők megtámadták szervereken tárolt közlekedési vállalatok, egy turisztikai vállalat, vagy a Holonban lévő Gyermekek Múzeuma honlapja mellett az izraeli LMBT közösség Atraf nevű ismerkedési oldalát is.

A gyanú szerint Iránhoz köthető hackerek vasárnap ultimátumot adtak, hogy ha 48 órán belül nem kapnak egymillió dollárt, akkor nyilvánosságra hozzák az elrabolt adatokat. A kiberbűnözők azt üzenték a Telegram applikáción, hogy mindeddig senki sem vette fel velük a kapcsolatot az izraeli kormánytól vagy a Cyberserve-től, amelyet péntek este feltörtek.

Szombat délután elkezdték közzétenni a Kavim nevű tömegközlekedési vállalat több ezer ügyfelének adatait, este pedig a Dan közlekedési vállalat és a Pegasus utazási iroda több ezer vásárlójának adatait hozták nyilvánosságra.

Szintén a Black Shadow csoport követte el egy évvel ezelőtt a Sirbit nevű izraeli biztosítótársaság és a KLS finanszírozással foglalkozó vállalat elleni kibertámadást. Akkor is nyilvánosságra hoztak számos magántermészetű információt az ügyfelekről.

Izraeli-iráni konfliktus

Izrael és Irán évek óta árnyékháborút folytat, amelyben Izrael állítólag többször is a kiberhadviselés eszközeit vetette be az iráni nukleáris program megakadályozására. Ezen a héten példátlan kibertámadás érte az iráni üzemanyag-elosztó rendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!