újabb provokáció

2020.08.24. 20:53

„El Ukrajnából, magyar kutyák!” – gyalázatos fenyegetést kapott a kárpátaljai magyarság

Megsemmisítéssel és elüldözéssel fenyegető névtelen üzenetek, hamis bombariadók, és a tetejébe egy terrorelhárítási gyakorlat keserítette az utóbbi napokban a kárpátaljai magyar közösség életét. Még Kárpátalja kormányzója is úgy vélte, hogy a támadások célja a magyar kisebbség provokációja. Az ukrán szélsőséges nacionalisták aktivitásának köze lehet ahhoz is, hogy ha a járványhelyzet engedi, hamarosan helyhatósági választásokat rendeznek Ukrajnában.

„Magyar kutyák” megszólítással érkezett névtelen levél több kárpátaljai magyar egyházhoz és szervezethez, köztük a magyar színháznak, a pedagógusszövetségnek és jótékonysági alapítványnak – írja a Magyar Nemzet a Kárpátalja.ma magyar nyelvű hírportálra hivatkozva, amely maga is a címzettek között szerepelt.

Az „ukranianwolf” (ukrán farkas) névről érkező e-mailben felszólították a magyarságot, hogy „fogják értékeiket és rokonságukat, és menjenek történelmi családjukhoz”. „A ti enklávétokra és közösségetekre nincs szüksége Ukrajnának!”

– idézte az írást a honlap. A névtelenségbe és arctalanságba burkolózó író kollektív retorzióval fenyegette meg a magyarságot, amivel majd „tiszteletre tanítják a nemzetet az ukránok javára”. Az ultimátum végrehajtására egyhetes határidőt szabtak.

Mint a Magyar Nemzet felidézi, nem ez volt az első ilyen eset az elmúlt napokban. Augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén ugyancsak névtelen, magát ukrán hazafinak valló levélíró címzett fenyegető üzenetet a Kárpátalja.ma szerkesztőségének és más magyar szervezeteknek. Ebben arra figyelmeztettek, hogy ha a magyar közösség továbbra is biztonságban szeretne élni ukrán földön, akkor fel kell hagynia a nemzeti enklávé létrehozásával.

Ugyanezen a napon bombariadó zavarta meg meg a közösséget, egy telefonáló azt állította, hogy a beregszászi katolikus templomban, valamint Técsőn és Aknaszlatinán is bombát helyezett el. A területeket ki kellett üríteni, a tűzszerészek végül nem találtak robbanószerkezetet.

Februárban pedig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát gyújtották fel szélsőségesek.

A fenyegetések megszaporodásának minden bizonnyal ahhoz is köze van, hogy októberben – amennyiben a járványhelyzet megengedi – helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!