szabad

2021.02.27. 22:55

Elengedték az őrizetbe vett kubai ellenzéki vezetőt

A Kubai Hazafias Szövetség (Unpacu) vezetőjét Santiago de Cuba településen, a házából vitte el a rendőrség pénteken.

Elengedték az őrizeti fogságból José Daniel Ferrert, a kubai politikai ellenzék egyik legismertebb alakját szombaton – mondták el a politikus hívei.

Ferrer tíz órán át volt őrizetben. Az ellenzéki a YouTube-on megosztott videójában bírálta „erőszakos és önkényes” őrizetbe vételét.

Ferrer elmondta: egy bíró kihallgatta őt, majd utasította, hogy hagyjon fel politikai tevékenységével, különben börtönbe zárják.

„Azt válaszoltam neki: vessen azonnal börtönbe, és szorozza meg hússzal a letöltendő évek számát, mert ez a négy és fél év, ez egy vicc” – ironizált az ellenzéki, akit korábban négy és fél év házi őrizetre ítéltek.

A Kubai Hazafias Szövetség (Unpacu) vezetőjét Santiago de Cuba településen, a házából vitte el a rendőrség pénteken.

Ferrer háza az Unpacu székhelye. A ház homlokzatára az ellenzéki politikus a „Patria y vida” (Haza és élet) jelszót festette fel, ami egy, az internetes közösségi portálokon világszerte népszerű vált, a kubai kommunista hatalom ellen íródott rap dalra utal. A felirat éppen az ellentétét sugallja a kubai forradalom „Haza vagy halál” jelszavának.

Az 50 éves másként gondolkodót több mint hetven társával együtt már nyolc éve, 2003-ban is hatósági őrizet alá helyezték, miután a demokratikus reformokat követelő tüntetések élére állt. Csak a katolikus egyház közbenjárására bocsátották szabadon 2011-ben. Ezután alapította meg az Unpacu mozgalmat.

Ferrer 2019 márciusától 2020 áprilisáig az Unpacu másik három tagjával együtt szintén börtönben volt, de végül az ellenük kiszabott ítéletet házi őrizetre változtatták.

A kubai politikai rendszer egypártrendszer, és a kommunista párton kívül minden pártot betiltottak. A havannai kormány azzal vádolja a másként gondolkodókat, hogy az Egyesült Államok ügynökei, akik a szocializmus megbuktatásán dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!