pazarlás

2021.03.02. 06:55

Elfolyik a közpénz: szabálytalanul üríti a konténereket az FKF

Évi több tízmillió forintnyi közpénz folyik el az FKF-nél, mivel tömegesen törnek el a rossz minőségi műanyag konténerek a szabálytalan ürítési gyakorlat miatt. A Karácsony Gergely-féle városvezetés legalább egy éve tud a problémáról, mégsem történt semmi az ügyben. A pazarlást szóvá tevő munkatársat halálosan megfenyegették, aki emiatt rendőrségi feljelentést tett.

Évi több tízmillió forintnyi kár keletkezik a Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) az egyik műanyag konténertípus szabálytalan ürítési gyakorlata miatt.

A vállalat belső működését jól ismerő forrás a Magyar Nemzetnek elmondta: az 1,1 köbméteres, zöld műanyagtartályokat – amelyek darabja nagyjából hatvanezer forintba kerül – annak ellenére ürítik az úgynevezett fésűs megoldással (vagyis a konténerek elülső perem alatt történő emelésével), hogy azok rendszeresen eltörnek emiatt, mivel nem bírják el a bennük lévő hulladék súlyát, ha az említett módon nyomás nehezedik a konténerek falára.

Folyamatosan törnek a kukák az FKF szabálytalan ürítési gyakorlata miatt

A lap informátora szerint a közel háromezer rossz minőségű tartályból több száz, sőt akár közel ezer darab tört el az elmúlt egy évben, s hiába panaszkodott számos ügyfél – köztük az RTL Klub –, mégsem a kímélőbb, úgynevezett villás eljárással ürítik a konténereket.

Pedig az érvényben lévő műveleti utasítás alapján az emelővillás emelési módot kellene alkalmazni, s a Magyar Nemzet birtokába került több dokumentum alapján az FKF el is ismerte a panaszos ügyfeleknek, hogy nem szabályosan ürítették a műanyag konténereket, és néhány rakodó figyelmeztetést kapott.

Ám semmilyen átfogó intézkedés nem történt, ami azért is különös, mert a főváros baloldali vezetése már legalább egy éve tudott a pénznyelő gyakorlatról.

Bár Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes utasítást is adott vizsgálat lefolytatására az ügyben, ezt valamilyen okból aztán mégsem rendelte el az FKF. Sőt, azt a munkatársat, aki szóvá tette a vezetésnél a kukák tömeges törését eredményező ürítési eljárást, halálosan megfenyegette az egyik felettese.

A korábbi dolgozó – akit február elején kirúgtak – először az FKF belső fórumain tett panaszt, valamint Tüttő Katának is jelezte a történteket, azonban egyikük sem volt hajlandó foglalkozni az üggyel. Ezért a dolgozó rendőrségi feljelentést tett a fenyegetés mellett a kukák százmilliós kárt okozó kezeléséről. Úgy tudni, utóbbi kérdésben jelenleg a BRFK gazdasági osztálya végez adatgyűjtést. Figyelemre méltó, hogy

az FKF a Magyar Nemzet kérdésére nem volt hajlandó kiadni a műanyag konténerek selejtezési naplóját, amelyből pedig egyértelműen kiderül, hogy pontosan mennyi tört össze.

Ehelyett egy tavalyi Index-cikket ajánlottak a figyelmünkbe, amelyben az áll, hogy évente átlagosan 195 tartály „minőségi cseréjét” végzik. Azonban az olyan egyszeri eseményeken, mint például a Forma–1-es futam, értelemszerűen nem kérnek cserét a kukákra, ezért a forgalomból kivont tartályok pontos száma csak a selejtezési naplóból derül ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!