gyors dokkolás

2017.09.13. 06:31

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-06 egy orosz és két amerikai űrhajóssal

Szerda hajnalban Bajkonurból indult az űrhajó, a fedélzetén Alekszander Miszurkin orosz parancsnokkal és Mark Vande Hei, valamint Joe Acaba amerikai űrhajósokkal, akik körülbelül öt hónapot töltenek ott.

Bajkonur, 2017. szeptember 13. Fotriporterek ksztenek felvtelt az orosz Szojuz MS-06 orosz rhaj indtsrl a kilvlls kzelben a kazahsztni Bajkonurban mkd orosz rkzpontban 2017. szeptember 12-n. Alekszandr Miszurkin orosz s Joseph Acaba, valamint Mark Vande Hei amerikai rhajsok a Fld krl kering Nemzetkzi rllomsra indulnak t s fl hnapos rexpedcira. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Fotó: Dmitrij Loveckij

A Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt, és gyors, hatórás üzemmódban dokkol majd az ISS-hez, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája tartózkodik július óta. Ha a gyors dokkolási üzemmód nem sikerülne, akkor két napig tart majd a kikötés.

2010 óta most először fordul elő, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két asztronautája repül egy Szojuzon Bajkonurból az űrállomásra. A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban – aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt – most repül először az ISS-re.

Borítókép:

Fotóriporterek készítenek felvételt az orosz Szojuz MS-06 orosz űrhajó indításáról a kilövőállás közelében a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2017. szeptember 12-én.

MTI / AP / Dmitrij Loveckij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!