Hivatali visszaélés

2019.08.21. 16:55

Elrendelték az észak-macedón különleges ügyész elfogását (videó)

A rendőrség már akcióba is lépett. Videó is készült a rendőrkocsiba ültetett Katica Janeváról.

Hivatali visszaélés miatt Katica Janeva különleges ügyész elfogását és előzetes letartóztatás alá helyezését követelte szerdán az észak-macedón ügyészség – közölte értesülését a Vecer.mk szkopjei hírportál.

A különleges ügyészt már el is fogta a rendőrség. Az akcióról készült videót a helyi média már közre is adta.

Az ügyészség szerint a különleges ügyész anyagi haszonszerzés céljából élt vissza hivatalával és hatalmával, amikor dokumentumokat semmisített meg annak érdekében, hogy egy ügy gyanúsítottjainak helyzetén javítson. Tetteivel nemcsak saját magát, de másokat is jelentős haszonhoz juttatott.

Ljubomir Joveszki ügyész szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: büntetőjogi esetről van szó, a különleges ügyész letartóztatása mögött nem kell politikai okokat keresni.

Katica Janevát kedden még tanúként hallgatta meg az ügyészség, de a napvilágra került bizonyítékok tükrében szerdán már gyanúsítottként tekintett a különleges ügyészre.

Katica Janeva július közepén a vele kapcsolatban felmerült gyanú miatt benyújtotta lemondását, ám közölte, mindaddig hivatalában marad, amíg a kormányfő ki nem nevezi utódát.

A szkopjei sajtó júliusban kezdett cikkezni Katica Janeva esetleges hivatali visszaéléseiről. Július közepén elfogták a Boki 13 néven ismertté vált Bojan Jovanovszki egykori valóságshow-sztárt, az egyik szkopjei televízió tulajdonosának a fiát, mert a gyanú szerint védelmi pénzt követelt olyan neves emberektől, akik a törvénnyel való összeütközés gyanújába keveredtek. Cserébe azt ígérte, elintézi, hogy az igazságszolgáltatás elé kerülve enyhébb bánásmódban részesüljenek. Egy üzletembertől például nyolcmillió eurót kért azért, hogy az ellene folyó eljárást lezárják.

Nem sokkal a férfi letartóztatása után – és két hónappal hivatali idejének lejárta előtt – lemondott a különleges ügyész. A szkopjei sajtó már akkor arról cikkezett, hogy a két eset nem független egymástól.

A sajtóban megjelent találgatások szerint éppen Katica Janeva volt Bojan Jovanovszki igazságügyi kapcsolata, akin keresztül el tudta intézni, hogy bizonyos emberek büntetése a várhatónál enyhébb legyen.

A különleges ügyészséget 2015-ben azért állították fel, hogy kivizsgálja a Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején, 2014-ben történt lehallgatások ügyét. A testületet a legnagyobb pártok az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatásával hozták létre négyéves mandátummal, azzal a feltétellel, hogy a megbízatási idejének lejárta után törvényben szabályozzák az igazságügyi rendszerbe történő integrálását.

Az ügyészség élére a politikai pártok konszenzusát követően az addig szinte ismeretlen Katica Janevát nevezték ki, de azóta a jobboldali ellenzék többször is elfogultsággal vádolta meg őt, és emiatt megkérdőjeleződött, illetve ellehetetlenült a különleges ügyészség munkája, a törvény tervezete pedig késlekedik, mert a pártok eddig nem tudtak megegyezni a testület hatásköreiről és feladatairól.

A különleges ügyészségről szóló törvényt az ősszel kellene elfogadni, jelentőségét pedig az is jól mutatja, hogy Zaev már megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal. A törvény késlekedése veszélybe sodorja az ország európai integrációját is, stabil igazságügyi rendszer nélkül ugyanis egyetlen ország sem csatlakozhat az Európai Unióhoz.

A különleges ügyészséget azért állították fel, mert a 2014-es választások után a Zoran Zaev jelenlegi kormányfő vezette, akkori ellenzéki balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség választási csalással vádolta meg Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót.

Ezt követően Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki válaszlépésként közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

A különleges ügyészség feladata a lehallgatási anyagok eredetiségének és igazságtartalmának vizsgálata volt. Ezek alapján több korábbi magas rangú politikust és hivatalnokot is letartóztattak, illetve elítéltek, például magát Gruevszkit is, aki emiatt külföldre szökött.

A szkopjei kormányt is érintő korrupciós válságról korábban itt és itt és itt írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!