Feketén

2018.12.03. 07:54

Eltűnt kínai építőmunkásokat keres a japán rendőrség

Szám szerint negyvenhatot, mert rövid időre szóló vízummal érkeztek az országba, majd nyomtalanul eltűntek – jelentette hétfőn az NHK japán közszolgálati televízió.

A hatóságok gyanúja szerint egy olyan kínai bűnbanda juttatta el őket Japánba, amely illegális munkavállalókat szállít építkezésekre.

A híradás szerint a közelmúltban hasonlóképpen tűnt el hatvan kínai és vietnami állampolgár. Ők turistahajókkal érkeztek a Kjúsú szigeten lévő Nagaszaki, Szaszebo és Hakata városokba, majd nyomuk veszett, miután kikötött a hajójuk. A hatóságok azt feltételezik, hogy ők is hamis okmányokkal érkeztek és kaptak munkát építkezéseken.

Japánban tilos vendégmunkásokat alkalmazni, csupán rendkívüli szaktudású szakemberek és rövid időtartamú vízummal érkező gyakornokok jelentenek kivételt. A parlament előtt van ugyanakkor egy törvénymódosítás, amely lehetővé tenné, hogy nagyobb számban érkezhessenek Japánba vendégmunkások. Főként az építkezéseken, a mezőgazdaságban és a beteggondozásban van rájuk szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!