Minority SafePack

2019.09.24. 14:57

Elbukott a kisebbségvédelmi kezdeményezést támadó román kereset

A bírósági döntés fontos lépés afelé, hogy az Európai Unió végre kodifikálja a nemzeti kisebbségek jogait.

Csíksomlyó, 2015. július 4. Résztvevõk a magyar nemzeti lobogó elõtt fényképezkednek az erdélyi Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napja ünnepség kezdete elõtt 2015. július 4-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzésével kapcsolatos román keresetet kedden az Európai Bíróság.

Az Európai Bizottság 2017. március 29-én hosszú jogi huzavona után részlegesen nyilvántartásba vette a kisebbségi szervezetek által összeállított kezdeményezést, Románia azonban eljárási okokra hivatkozva megtámadta a határozatot az EU luxembourgi székhelyű törvényszékén, a döntés megsemmisítését kérve.

A bírói fórum most megállapította, hogy a kérdéses határozat a brüsszeli testület hatáskörébe tartozik, amely azt kellőképpen megindokolta, így a román beadványt el kell utasítani.

Az Európai Bizottság 2013 szeptemberében még úgy találta, hogy a kezdeményezés olyan területeket akar szabályozni, amelyek „nyilvánvalóan nem tartoznak” az EU jogalkotási hatáskörébe. Az akkori elutasító határozatot azonban a kezdeményezők megtámadták az Európai Bíróságon, amely végül 2017 februárjában a javukra döntött, ezt követte a brüsszeli bejegyzés.

A kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló Minority SafePack mellett egy év alatt több mint egymillió aláírást gyűlt össze tizenegy országból, ezek jelentős része magyarországi és külhoni magyaroktól érkezett.

Az EU huszonnyolc tagállamában csaknem 60 milliót tesz ki az őshonos kisebbségek lélekszáma.

Borítókép: Résztvevők a magyar nemzeti lobogó előtt fényképezkednek az erdélyi Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napja ünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!