bűncselekmény

2021.04.16. 11:17

Emberek eltüntetése miatt indítottak eljárást tengerészgyalogosok ellen Mexikóban

Az ENSZ adatai szerint 2018 februárja és májusa között 23 ember tűnt el a városban, köztük három 14 éves gyerek.

Eljárást indítottak Mexikóban harminc tengerészgyalogos ellen azzal a gyanúval, hogy részük volt emberek eltüntetésében az amerikai határhoz közeli Nuevo Laredo városban 2018-ban – jelentette be csütörtökön a mexikói főügyész.

Az ENSZ adatai szerint az év februárja és májusa között 23 ember tűnt el a városban, köztük három 14 éves gyerek. Helyi szervezetek viszont több mint ötven eltűntről tudnak.

A gyanúsítottakat egy kivétellel az utóbbi napokban vették őrizetbe. Ezt maga Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök jelentette be.

Egy tengerészgyalogos már korábban is őrizetben volt más bűncselekmény gyanújával.

Az ENSZ úgy tudja, egyenruhás férfiak raboltak el gyalogosan vagy autóval közlekedő embereket éjszaka vagy hajnalban.

Nuevo Laredóban több kábítószerkartell is egyéb bűnbandák is működnek, kíméletlen harcot vívnak egymás ellen, de kapcsolataik vannak a biztonsági erők tagjaival is.

Régóta tartja magát az a statisztikai adat, hogy Mexikóban naponta átlagosan száz embert meggyilkolnak. Becslések szerint 87 ezer ember tűnt el 2006 óta, és ezzel párhuzamosan rendszeresen találnak titkos tömegsírokra az országban. A bűncselekményeknek csak egy részét jelentik, és a jelentett bűncselekményeknek csak töredékét derítik fel a hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!