közös érdekek

2018.08.21. 09:18

Erdély szabadon ünnepli a magyar államalapítás ünnepét

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint másként értékelik a múltat a magyarok és a románok, de a két nép jó úton halad afelé, hogy ne legyenek konfliktusok.

Kolozsvár, 2018. augusztus 20. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke beszédet mond a 9. Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Opera épületében 2018. augusztus 20-án. MTI Fotó: Biró István

A Kolozsvári Magyar Napok az idén kiemelten Mátyás király szellemiségét igézi meg, illetve a vallásbéke témakörét „dolgozza fel”. A rendezvénysorozat jövő vasárnapig több száz programponttal csábítja Kolozsvár szívébe az érdeklődőket. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorának nyilatkozva elmondta,

Erdélyben jónéhány éve szabadon ünnepelhetik Szent István király azon döntését, amellyel Magyarországot a nyugati kereszténységhez kötötte és ami ezer éven keresztül meghatározta azt az utat, amelyet a magyar nemzet bejárt, illetve be fog járni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke üdvözölte azt, hogy évek óta olyan magyarországi politikusok is ünnepelnek Erdélyben, akik az összetartozás üzenetét tudják erősíteni.

Arra a kérdésre, hogy hétköznapi együttélést tekintve, miként alakult a magyar-román viszony, Kelemen Hunor kifejtette,

közép- és hosszú távon azok az érdekek, hogy a magyar és a román történetek egymással megbékéljenek.

A múltat másképpen értékelik a magyarok és a románok is, de – Kelemen Hunor szerint – a két nép jó úton halad afelé, hogy ne legyenek konfliktusok.

Közösen kell jövőt terveznünk a régióban, a két ország, ha a közös érdekeket nézzük, sokkal inkább egymásra van utalva, mintsem, hogy egymás ellen forduljon ilyen, vagy olyan ügyek mentén

– tette hozzá az RMDSZ elnöke, aki szerint bizonyos, a román fél által tett és magyarellenesnek tartott lépések kapcsán kitartásra, türelemre van szükség. Úgy fogalmazott, talpon kell tudni maradni, ha elbotlasz fel kell tudni állni, Erdélyben ebben van egy elég nagy gyakorlatunk.

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!