hajnalban

2020.07.17. 09:49

Erős földrengés volt Pápua Új-Guinea partjainál

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el, de egy órával később visszavonta a figyelmeztetést.

A földmozgás ereje 7-es volt, és közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 50 perckor történt, fészke Kokodától 115 kilométerre északra volt a tengerben, mintegy 85 kilométeres mélységben.

A helyi tisztviselők még várják a jelentéseket a sérültekről és a keletkezett károkról. A késlekedés oka az, hogy a területen fejletlen az infrastruktúra, az úthálózat és a távközlés.

Korábban előfordult, hogy a katasztrófák következményeiről csak napok múlva értesültek a hatóságok.

A dél-csendes-óceáni sziget katasztrófavédelme közleményében azt írta, hogy a rengést még a fővárosban, Port Moresby-ben is érezni lehetett, de az epicentrumtól a 900 kilométerrel keletebbre fekvő, Bougainville szigetén is.

Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt számos aktív tűzhányó van, és gyakoriak a földmozgások.

Két évvel ezelőtt, 2018 februárjában, egy 7,5-ös erősségű földrengésben Pápua Új-Guineán 125 ember meghalt, épületek százai romba dőltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!