gyanú

2021.03.25. 13:02

Érvénytelen lehet Czeglédy Csaba jogi szakvizsgája

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem igazolta Czeglédy Csabának a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot.

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem igazolta Czeglédy Csabának a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatot – derül ki a Budai Gyula közösségi oldalán közzétett bejegyzésből. A fideszes parlamenti képviselő közérdekű adatigénylésben kérte a megyei testületet arra, hogy küldjék meg számára azt az igazolást, amit Czeglédy Csabának állítottak ki a hároméves joggyakorlat leigazolására, és amely egyben előfeltétele volt a jogi szakvizsgára való bocsájtásnak.

Mint ismert, Czeglédy éppen akkor szerezte meg a képesítést, amikor főállású szombathelyi alpolgármesterként dolgozott, csakhogy a hatályos jogszabályok szerint a kettő együtt nem megy, ugyanis főállású gyakorlatot kell folytatni, két főállása pedig értelemszerűen nem is lehetett

írja az Origo nyomán a Magyar Nemzet.

A parlament hétfői ülésén Budai Gyula fideszes képviselő megemlítette Czeglédy Csaba furcsa körülmények között megszerzett szakvizsgáját. Felszólalásában külön kiemelte, hogy az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult a Vas Megyei Ügyvédi Kamarához.

Mint ismert, a Szombathelyen politizáló, korábban jogerősen csalásért elítélt Czeglédy a Vas megyei kamarához tartozik, igaz, jelenleg fel van függesztve a tagsága. A testület válasza megérkezett, Budai Gyula pedig csütörtök reggel közzé tette a testülettől kapott választ közösségi oldalán.

Újabb fordulat a Czeglédy-ügyben

A kormánypárti politikus megkereste a megyei kamara elnökét amiatt, hogy felmerül a gyanúja annak, hogy a most költségvetési csalással vádolt Czeglédynek valótlan tartalmú okirattal igazolták a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatát.

A testület elnöke reagált, és Budainak címzett levelében kiemelte, hogy Czeglédy 2010. december 31-e óta szerepel a nyilvántartásukban. Továbbá arról tájékoztatta a kormánypárti politikust, hogy

Nem a Vas megyei ügyvédi kamara állította ki Gyurcsány ügyvédjének a szakvizsga-igazolást.

Hozzátették, hogy éppen ezért nincs náluk a kért irat.

A Budapest-Szombathely táv

Emlékezetes, korábbi sajtóértesülések szerint a baloldali politikus törvénytelenül szerezhette meg a jogi végzettségét igazoló papírt, mivel éppen abban az időszakban töltötte hároméves joggyakorlati idejét, amikor Szombathely főállású alpolgármestere volt.

Az idevonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként, és az alpolgármesteri tisztség nem ilyen.

Erre Czeglédy válasza az volt, hogy a budapesti Monopoly Kft.-nél, főállású jogi előadóként, ügyvéd felügyelete mellett végezte el joggyakorlatát. Csakhogy ez több dolog miatt nemcsak életszerűtlen, de lehetetlen is:

  • egyrészt mert munkanapokon munkaidőben egyszerre két helyen, Budapesten és a tőle 225 kilométerre lévő Szombathelyen kellett volna lennie, ami nem lehetséges;
  • másrészt az önkormányzati törvény értelmében alpolgármesterként nem lehetett volna egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonya;
  • harmadrészt az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Monopoly Kft.-nek a Humán Operátor Zrt-n keresztül – mások mellett – saját maga volt a tulajdonosa, azaz saját cége állította ki számára az igazolást.
  • Budai Gyula hétfői parlamenti felszólalásában úgy összegezte a történteket, hogy „a baloldal adócsaló ügyvédje aligha teljesíthette jogszerűen a kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét, ezt azonban mégis leigazolták.”

    Czeglédyt adócsalásért jogerősen elítélték

    Mint ismert, Czeglédy Csaba pályafutása során többször is kénytelen volt a bíróság elé állni. A szombathelyi ügyészség 2000 augusztusában megrovásban részesítette 11 rendbeli jogosulatlan adatkezelés, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

    Két évvel később a szombathelyi bíróság első fokon két évre felfüggesztett 8 havi börtönre, illetve 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte el adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A vádirat szerint hamis számlák segítségével nem fizetett be több mint 8 millió forintnyi áfát és társasági adót.

    2003-ban pedig a veszprémi bíróság adócsalás és más bűncselekmények miatt egy év négy hónap börtönre ítélte, aminek próbaidejét 3 évre felfüggesztették.

    A DK színeiben tevékenykedő politikus-ügyvéd ellen jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.

    Márciusban vette kezdetét a Human Operator Zrt. körüli céghálózattal kapcsolatos büntetőügy. Az ügyészség szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc jogerősen egyszer már elítélt ügyvédje 6,215 milliárd forinttal károsította meg az államot az általa mozgatott szervezettel.

    Amennyiben elítélik, úgy akár tíz év börtön, 550 milliós vagyonelkobzás, és komoly bírság várhat a szombathelyi baloldali előválasztáson induló Czeglédyre.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!