fegyverkezés

2021.09.29. 07:54

Észak-Korea egy új, hiperszonikus rakétát tesztelt

A rakéta, amelyet Észak-Korea kedden lőtt ki keleti partvidékéről, egy újonnan kifejlesztett hiperszonikus rakéta volt – jelentette szerdán az ország állami hírügynöksége, a KCNA.

Az új fegyverrendszer kifejlesztése növeli Észak-Korea védelmi képességeit – hangoztatta a KCNA.

A jelentés szerint a hiperszonikus rakéta „első tesztkilövése során a nemzetvédelmi tudósok megbizonyosodtak a rakéta irányíthatóságáról és stabilitásáról az aktív szakaszban”. A Hvaszong-8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, „beleértve az irányítási manőverező képességet, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzőit”.

A kísérletet közvetlenül azelőtt hajtották végre, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez.

A nagykövet felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a „kettős mércét” a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

A washingtoni külügyminisztérium kedden elítélte az újabb észak-koreai rakétakísérletet. Az amerikai hadsereg indiai-csendes-óceáni parancsnoksága közölte, hogy a rakétakísérlet nem jelentett veszélyt az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire nézve, ugyanakkor rávilágított az ENSZ Biztonsági Tanácsa által betiltott észak-koreai fegyverprogram destabilizáló hatására.

Észak-Korea az év eleje óta öt rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával. A Reuters hírügynökség keddi kommentárja szerint az újabb kísérlet arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, s ezzel tovább emeli a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldásáért cserében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!