biztonságérzet

2018.03.26. 08:23

Európa 80 százaléka retteg a terrortámadásoktól

A Századvég Alapítvány idén harmadjára készítette el az Európai Unió 28 országát érintő reprezentatív közvélemény-kutatást az európai folyamatokról.

Soldiers and policemen stand guard the Boulevard Emile Jacqmain in the city centre of Brussels on August 25, 2017, where a man is alleged to have attacked soldiers with a knife and was shot. A knife-wielding man attacked a soldier in Brussels on August 25, 2017, before being "neutralised" by troops present at the scene, Belgian authorities said. Belgian media reported that the man, who was rushed to the hospital after the attack, had attacked two soldiers injuring one in the face and the other in the hand.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Aurore Belot

A felmérésről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, valamint Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója beszélt Echo mérleg című műsorban.

Szabó Dávid a felmérésről elmondta: Az EU-ban az Európai Bizottság rendel rendszeres közvélemény-kutatásokat. Olyan kutatás, amely a 28 tagállamban ezer fős minta alapján készül el és amelyik képes az emberek nyelvén feltenni nagyon fontos kérdéseket, még egy nincsen.

Kovács István teljes mértékben reprezentatívnak tartja a kutatást. Meghívottként részt vett a konferencián, amelyen ezt bemutatták, módszertanilag reprezentatív, minden országban ugyanazokat a kérdéseket tették fel, ezer fős mintán. Hasonló közvélemény-kutatások készülnek, azonban a Századvégé egyedülálló a tekintetben, hogy a téma maga speciális. Immár harmadik alkalommal kaptak olyan kérdéseket az európai választók, amit mások nem kérdeznek meg.

A műsor vendégei kitértek Soros Györgyre is. Kovács István elmondta: Az európai választóknak rendkívül negatív képük van Soros Györgyről. Ráadásul egyáltalán nem Magyarországon, hanem Franciaországban a negatívabb az ő megítélése.

Idén már kérdezték, azonban újra fel kellett tenni a kérdést, mennyire tartják az európai választópolgárok valószínűnek, hogy egy akár a brüsszelihez hasonló terrortámadás történjen az országukban. A mostani eredményből kiderült, Európa 80 százaléka retteg a terrortámadásoktól. Olyan országban is veszélyben a biztonságérzet, ahol nem történt merénylet az elmúlt években.

Azokban az államokban, ahol magas a bevándorlás, ott 90 százalék fölötti arányokat is tapasztaltak.

Borítókép: Brüsszel, 2017. augusztus 25.

Forrás: AFP/Aurore Belot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!