Járvány

2021.01.10. 23:15

Ezrek tüntettek a korlátozások ellen Prágában

Mintegy 2500-3000 ember vonult utcára, sokan nem viseltek maszkot, illetve nem tartották be a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Ezrek tüntettek vasárnap Csehország fővárosában a koronavírus terjedésének feltartóztatása érdekében elrendelt, nemrég meghosszabbított korlátozások ellen.

A rendőrség arról számolt be, hogy mintegy 2500-3000 ember vonult utcára Prágában, helyi sajtójelentések szerint a résztvevők közül sokan nem viseltek maszkot, illetve nem tartották be a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Többen táblákat tartottak a magasba, amelyeken a „koronaterror”, a „Covid-zsarnokság” felszámolását követelték.

A főváros szívében, az Óváros téren tartott rendezvényen Václav Klaus korábbi cseh államfő is felszólalt.

„Véget kell vetni ezen egyoldalú kormányrendeleteknek. Világosan és egyértelműen akarjuk üzenni a kormánynak, hogy ami elég, az elég. Elég volt már az életünket alapvetően károsító tiltásokból és rendeletekből” – mondta a 79 éves exelnök, hozzátéve, hogy nem fogja magát beoltatni a vírus ellen.

Csehországban a héten meghosszabbították a járványellenes korlátozásokat. Ezek értelmében maximum kétfős találkozók engedélyezettek közterületen, s az üzletek többsége is zárva tart, ahogyan például a szállodák és az éttermek is, továbbá lakhelyelhagyási tilalom van érvényben este 9 órától hajnali 5-ig.

Milos Zeman cseh elnök vasárnap türelmet kért az állampolgároktól, illetve az óvintézkedések betartására szólított fel, mondván, az esetszám megugrása annak számlájára írható, hogy sokan nem vették komolyan a szabályokat.

A 76 éves Zeman emellett méltatta az Európai Uniót a vakcinavásárlásokban vállalt szerepéért, és leszögezte, hogy ő be fogja magát oltatni.

Szombatig mintegy 40 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen Csehországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!