váltságdíj

2021.09.01. 21:55

Fegyveresek sok diákot elraboltak Nigéria északnyugati részén

A rendőrségi közlés szerint nagyszámú fegyveres bandita özönlötte el Kaya város gimnáziumát helyi idő szerint röviddel dél előtt.

Hetvenhárom gyermeket raboltak el fegyveres férfiak egy iskolából az északnyugat-nigériai Zamfara államban. Ez volt a legújabb tömeges emberrablás a térségben – tudatta szerdán közleményben a rendőrség.

A rendőrségi közlés szerint nagyszámú fegyveres bandita özönlötte el Kaya város gimnáziumát helyi idő szerint röviddel dél előtt.

Mohammad Shehu, Zamfara állam rendőrségének szóvivője közölte, hogy kutató és mentőcsapatot állítottak fel a katonaság közreműködésével az elrabolt diákok biztonságos kiszabadítására.

Fegyveres bandák 2020 decembere óta több mint 1100 tanulót raboltak el váltságdíj reményében, bő tucatnyi támadást követve el iskolák és középiskolák ellen Nigéria északnyugati részén. Ezt a taktikát elsőként az iszlamista lázadók alkalmazták a nyugat-afrikai ország északkeleti részén.

A zamharai kormány elrendelte az iskolák bezárását szerte az államban a további emberrablások megelőzése érdekében – közölte az állam tájékoztatásért felelős vezetője, Ibrahim Dosara. A rendőrség szerint megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Kaya város térségében.

Zamfara egyike a négy északnyugat-nigériai államnak, ahol intézkedéseket hoztak a biztonsági válság megelőzésére. Megtiltották az üzemanyag árusítását kannákba, illetve a tűzifa teherautóval történő szállítását abban a reményben, hogy sikerül meghiúsítani a motorkerékpáron utazó és az erdőben táborozó bandák terveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!