Iráni atomprogram

2019.09.06. 06:37

Felhagy a kutatási és fejlesztési önkorlátozással Teherán

Irán bejelentette péntek hajnalban: oly módon csökkenti tovább a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, hogy egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét. A döntésről Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

A külügyminisztérium szóvivője azt mondta az ISNA hírügynökség szerint: Zaríf levelet küldött Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Hat nagyhatalommal 2015-ben kötött megállapodása alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

Miközben folytak a tárgyalások az európai nagyhatalmakkal, Irán már szerdán este bejelentette, hogy egy harmadik fázis keretében tovább csökkenti a szerződésben szereplő vállalásainak számát. Zaríf csütörtökön kijelentette az IRNA hírügynökség szerint: „természetesen ezek a lépések megfordíthatók, ha az EU teljesíti ígéreteit a megállapodás megmentése érdekében.”

Az európai nagyhatalmak vezetői aggasztónak nevezték a fejleményt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az Iszlám Köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldja az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!