Járvány

2020.04.06. 07:28

Felrobbant a görög időzített bomba

A túlzsúfolt migránstáborokban is megjelent a vírus, miközben a bevándorlás sem állt le.

Migrants and refugees carry bags with food at a makeshift camp next to the Moria camp on the Greek island of Lesbos on April 2, 2020. - Over 20 coronavirus cases were found in a camp near Athens this week. At the camp of Moria on the island of Lesbos, both doctors and migrants say health precautions are not much help in a facility that is so badly overcrowded. The novel coronavirus could spread faster in overcrowded refugee and displaced persons camps than it has anywhere else so far, warned the International rescue Committee. (Photo by Manolis LAGOUTARIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Manolis Lagoutaris

Nem az volt a kérdés, hogy bekövetkezik-e, csupán az, hogy mikor. Még a görög kormány is úgy írta le a migránstáborokat, mint egészségügyi időzített bombákat – emlékeztet a Magyar Nemzet. Múlt csütörtökön a fővárostól északra,

a Ritsona táborban regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést,

miután egy athéni kórházba szállított állapotos nőről kiderült, hogy fertőzött. Már az első tesztek igazolták, hogy

a táborban legalább 23-an hordozzák a kórokozót.

Vasárnap egy újabb migránsközpontban, az Athéntól 35 kilométerre fekvő Malakasában észlelték a következő esetet: egy 53 esztendős afgán férfi tesztje lett pozitív.

A hatóságok két hétre lezárták a táborokat, se ki-, se belépni nem lehet. A fertőzöttek családtagjait, közeli ismerőseit elkülönítették, a napokban a központok több ezer lakóján végzik el a teszteket. Az intézményeket üzemeltető Nemzetközi Migrációs Szervezet közleménye szerint

a szárazföldi Görögországban harminc effajta táborban több mint 25 ezer migráns él,

akiknek próbálják biztosítani a védekezéshez szükséges eszközöket: szappant, fertőtlenítőket, rendszeres takarítást. A 11 millió lakosú országban tegnap késő este már 1673 fertőzésről tudtak, azonban félő, hogy mivel

a már így is túlzsúfolt központokban megvalósíthatatlan a biztonságos távolság betartása, a rossz körülmények elősegítik a vírus terjedését.

A becslések szerint Görögországban 110 ezer migráns tartózkodhat, közülük negyvenezren mindössze öt szigeten szétszórva. Egyelőre a görög szigetvilág táboraiban nem jelent meg a kór, viszont csak idő kérdése, hogy ezekbe mikor terjed át a fertőzés. Leszbosz szigetén például a helyi görögök között már van koronavírusos, miközben a sziget hírhedt tábora, Moria negyvenezer migránsnak ad otthont. Az alig néhány ezer fősre tervezett, sokszorosan túlzsúfolt tábor eddig sem tudott megbirkózni az alapvető higié­niás követelményekkel: az Orvosok Határok Nélkül szervezet arra figyelmeztetett, hogy

a központban 1300 emberre jut egyetlen csap, de szappan sincs.

Ylva Johansson, az Euró­pai Bizottság svéd belügyi biztosa a civil szervezettel egyetértésben sürgette a görög kormányt, hogy ürítse ki a szigeteket, de arra egyelőre sem politikai szándék, sem logisztikai lehetőség nincs, hogy a szárazföldre telepítsék a tízezreket. „A körülmények távol állnak az ideálistól, de arra is szeretnék rámutatni, hogy Görögország lényegében egyedül birkózik meg a problémával. Nem kaptuk meg azt a segítséget az Európai Uniótól, amit akartunk” – vetette az unió szemére Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő.

Illegális bevándorlók a Moria-táborban, a görög Lesbosz-szigeten
Fotó: Manolis Lagoutaris / AFP

Az unió eddig valóban adós maradt a reakcióval. Korábban nyolc tagállam 1600 kísérő nélküli gyermek befogadására tett ígéretet, de ez sem valósult még meg; a tervek szerint leghamarabb húsvétkor kezdődhet az áttelepítés. A migráció kezelésére hétszázmillió euró gyorssegélyt ajánlottak fel, de az EUObserver beszámolója szerint kifizetés itt sem történt még, csak 350 millió eurónak „megtalálták a helyét”. Görögországra további terhet ró a koronavírus, hiszen szinte leállt a turizmus, amely a gazdaság és a munkahelyek ötödét adja.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy

a migrációnak a járvány sem vetett véget.

Márciusban nagy riadalmat keltett, hogy Törökország megnyitotta ka­puit az Európai Unióba tartó migránsok előtt, a török–görög szárazföldi határon több ezren próbáltak meg áttörni. Azóta

a kedélyek lecsillapodtak, a koronavírus miatt a török hatóságok majd hatezer migránst szállítottak el a határtól.

Ettől függetlenül az ENSZ statisztikái szerint március hónapban 2485 illegális migráns jutott be Görögországba, a 2016-os úgynevezett migrációs alku, így az illegális szír migránsok visszafordítása pedig továbbra sem működik. Az újonnan érkezőket óvintézkedésből elkülönítik, hogy ha van is köztük fertőzött, ne hurcolja be a kórt a táborokba.

Törökországban majdnem 25 ezer fertőzést regisztráltak, azaz meglehetősen magas a kockázat, hogy az érkezők között is lehet fertőzött.

Borítókép: illegális bevándorlók a görög Lesbosz-szigeten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!