Valami Amerika

2020.12.11. 19:19

Fia egészségéről sem írhat cenzúra nélkül Donald Trump

Szintet lépett a közösségi médiában tapasztalható cenzúra: az amerikai elnök már akkor sem tehet ki bejegyzést megbélyegzés nélkül, ha nem a választással kapcsolatos témában ír.

US President Donald Trump looks on during a ceremony presenting the Presidential Medal of Freedom to wrestler Dan Gable in the Oval Office of the White House in Washington, DC on December 7, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

Igazi vendettát indítottak Donald Trump ellen a nagy techcégek, a legkeményebb támadássorozatot a Twitter indította az amerikai elnök szólásszabadsága ellen – írja a V4NA hírügynökség.

A cenzúracunami már rögtön a november 3-i választás után elkezdődött.

„Tegnap este sok kulcsfontosságú államban szilárdan vezettem, szinte minden esetben demokraták által irányított államban. Aztán ez varázslatosan egyesével elkezdett eltűnni, amikor a meglepetésszavazatokat elkezdték számolni. Nagyon furcsa” – írta az elnök akkor, de

a Twitter fél órán belül eltüntette a bejegyzést.

Azóta gyakorlatilag az elnök minden bejegyzését cenzúrázzák.

A Newsbuster című portál szerint 2018. május 31. óta a Twitter legalább 325 alkalommal cenzúrázta Trumpot és a csapatát. Ehhez képest Joe Bidenék egyetlen egyszer sem estek a techcenzúra áldozatává.

A portál szerint november 23. és 30. között Trump tweetjeit 63-szor bélyegezték meg. A címkézett bejegyzések között voltak One America News Network- és Newsmax-videók, de a Republikánus Nemzeti Bizottság (Republican National Committee) szóvivője, Elizabeth Harrington sem úszta meg. Ezenkívül több közszereplő, elemző, politikus is részesült címkézésben.

November 30. és december 7. között újabb 111 Trump-tweet, illetve a Trump-kampány hivatalos oldalán megjelent bejegyzés lett cenzúrázva.

Jól láthatóan a Facebook és az Instagram sem akar kimaradni a cenzúracunamiból, ráadásul ezek a platformok már azokat a bejegyzéseket is megjelölik, amelyeknek semmi köze nincs a választáshoz.

November 21-én a Facebook például Trump azon bejegyzését címkézte meg, amelyben az elnök leírta, hogy idősebb fia, ifjabb Donald Trump jól van, miután kiderült, hogy koronavírusos.

December 7-én pedig az Instragram azt a fotót látta el címkével, amelyen az elnök Pearl Harborra emlékezik. Azóta azonban ezt a címkét eltávolították.

Borítóképünkön Donald Trump

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!