Ország-világ

2021.01.22. 19:13

Fidesz-KDNP: Magyarország 10 éve töretlenül küzd a nők elleni erőszak felszámolásáért

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) csoportja szerint nincs egységes recept a nemek közötti esélyegyenlőségre, de elkötelezett az olyan intézkedések mellett, amelyek hatékonyan támogatják ennek előmozdítását – olvasható a delegáció pénteki sajtóközleményében.

Az EP a héten fogadta el a koronavírus-járvány okozta válságot követő időszak nemi dimenziójáról szóló jelentést, amely hangsúlyozza a válságnak az európai nőkre gyakorolt hatásait, és ezzel összefüggésben uniós és tagállami intézkedésekre tesz ajánlásokat.

A képviselőcsoport hangsúlyozta: Magyarország 10 éve töretlenül küzd a nők elleni erőszak felszámolásáért, azonban a delegáció tartózkodott a jelentés szavazásakor, mivel az az „ideológiai szempontok által vezérelt” Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgeti. A delegáció továbbá nem hajlandó „a tagállami hatáskörbe avatkozó dokumentumok támogatására.”

A képviselőcsoport szerint az EP-nek az olyan nemzeti kezdeményezések uniós szintre emelését kellene elősegítenie, mint amilyen Magyarországon a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, az otthonfelújítási támogatás, a sokgyermekes édesanyák szja-mentessége.

A delegáció megszavazta viszont a nemek közötti digitális szakadék megszüntetéséről szóló jelentést, mivel véleményük szerint fontos az oktatási és szakmai akadályoknak már a korai szakaszban történő leküzdése, egyenlő esélyeket teremtve így a fejlődésre, és ezzel is biztosítva a nemek közötti esélyegyenlőség megvalósulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!