15 napig zárva lesz

2018.02.26. 21:38

Földcsuszamlás miatt lezárták a Korinthoszi-csatornát

A mesterséges vízi út meredek falairól hatalmas szikladarabok zuhantak a tengerbe.

Ideiglenesen lezárták a Korinthoszi-csatornát hétfőn egy heves esőzéseket követő földcsuszamlás miatt.

Az Égei-tenger és a Jón-tenger között húzódó majdnem 6400 méter hosszú mesterséges vízi utat főleg kereskedelmi hajók és magánjachtok használják. Évente mintegy 11 ezer vízi jármű kel át rajta, hogy megtakaríthasson 700 kilométer utat, amelyet egyébként a Peloponnészoszi-félsziget megkerülésével kellene megtennie annak, aki Dél-Olaszország felől kel útra a Földközi-tenger keleti medencéjébe.

A Korinthoszi-csatorna 21,5 méteres szélessége azonban nem teszi lehetővé nagy óceánjáró hajók közlekedését.

A helyi Korinthosz TV televízió felvételei szerint hatalmas szikladarabokat mutattak, amelyek a mesterséges vízi út meredek falairól zuhantak a tengerbe elzárva az átjárást.

A görög parti őrség egyik névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta: a Korinthoszi-csatorna üzemeltetőjének 15 napra lesz szüksége, hogy ismét járhatóvá tegye a hajózási útvonalat.

A Korinthoszi-földszorost átvágó csatorna építését 1882-ben kezdték meg Türr István kezdeményezésére és Gerster Béla tervei alapján. A vízi utat 1893-ban adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!