még idén kezdődhet

2019.09.02. 16:18

Földreformot és nagyszabású privatizációt tervez az ukrán elnök

Az ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy október elejére dolgozza ki és terjesszen elő törvényjavaslatot a földreformról, valamint készítse elő az állami vállalatok széles körű privatizálását a jövő év áprilisára.

Volodimir Zelenszkij államfő a frissen kinevezett miniszterelnökkel, Olekszij Honcsarukkal tartott, a televízióban közvetített találkozóján kijelentette, azt akarja, hogy a parlament december 1-jéig fogadja el a földreformról szóló törvényt és oldja fel a termőföldek eladásának régóta érvényes tilalmát.

A támogatók szerint a termőföldek adásvételének engedélyezése hatalmas lehetőségeket teremt befektetésekre a világ egyik legnagyobb gabonaexportáló országában. A tilalom eltörlése része annak a tervnek, amelynek segítségével vonzóbbá akarják tenni Ukrajnát a befektetők előtt, és fel akarják venni a küzdelmet a mindent átható korrupcióval.

„Kivételes helyzetben vagyunk, kivételes lehetőségünk adódott minden szükséges reform végrehajtására. Minden adott ehhez, az elnök politikai akarata, a parlamenti többség, a munkára készen álló miniszterelnök és kormány” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy január 1-jéig el kell fogadni és életbe kell léptetni az új befektetésvédelmi törvényt is.

A Volodmir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű párt 254 képviselőt küldhetett a 450 tagú parlamentbe a júliusi választások eredményei alapján. A független Ukrajna történelmében először fordult elő, hogy a hivatalban lévő elnök pártja abszolút többséget szerzett a parlamentben és önállóan alakíthatott kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!