voksolnak

2021.04.25. 17:41

Francia elemző: a gyönge jelöltek miatt alacsony az érdeklődés az elnökválasztás iránt Franciaországban, esélyes Marine Le Pen is

A választók nagyon kritikusak a jelöltekkel.

A gyönge elnökjelöltek miatt alacsony az érdeklődés az elnökválasztás iránt Franciaországban – írta a hét végén a Le Monde című francia balliberális lapban az Ipsos közvéleménykutató intézet megbízott igazgatója, aki szerint az élmezőnyben a szociálliberális Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke áll.

Az Ipsos megbízott igazgatója, Brice Teinturier, aki egyben politikai elemző is, hangsúlyozta: felméréseik szerint szerint a választók nagyon kritikusak a jelöltekkel. „Egy rendkívül kiszámíthatatlan világban és minden korábbinál labilisabb kampányban általában a a jelöltekről alkotott kép stabil szokott lenni” – állapította meg a szakember, leszögezve, hogy ez az imázs nagyon is lassan alakul.

A szakember több tanulságot vont le ebből.

Mindenekelőtt azt, hogy a franciáknak nincs kedvező képük a ponteciális jelöltekről, a képességeikről, a javaslataikról, legyen szó akár a valódi változásokra, akár az emberek igazi gondjainak megértésére, akár Franciaország külföldi imázsának javítására vonatkozó elképzeléseikről, illetve javaslataikról. Teljesítményüket politikai elemző – a felmérések alapján – tízpontos skálán 2,4-5,0 pontra értékelte, és ezt kevésnek tartotta a sikerességhez.

A másik tanulság Teinturier szerint az, hogy sok jelöltnek még a saját pártcsaládján belül sincs nagy támogatottsága. Három jelölt esetében továbbra is magas a támogatottság: Macront az általa létrehozott párt, a Köztársaság Lendületben (LRM) hívei 6,4-8,4 pontra értékelik, Marine Le Pent a Nemzeti Tömörüléséi (RN) 6,8-8,3 pontra, a radikális baloldali Lázadó Franciaország (LFI) támogatói pedig jelöltjük, Jean-Luc Mélenchon munkásságát 6,2-8,0 pontra minősítik.

Az Ipsos igazgatója úgy vélte, a vezető politikusoknak nehéz elnyerniük a pártcsaládjuk bizalmát. Mint az intézet közvéleménykutatása kimutatta: ez a helyzet Bruno Retailleau-val, a jobboldali Köztársaságiak (LR) potenciális jelöltjével (4,4-4,8 p), Anne Hidalgóval a Szocialista Pártban (PS, 4,9-5,3 pont) és Yannick Jadot-val a Zöldek (EELV, 5,5-6,8) körében.

Brice Teinturier hangsúlyozta: Marine Le Pen az a potenciális jelölt, aki a franciák szemében a legtöbb változást kívánja megvalósítani (4,9 pont) és megérti az emberek problémáit, az elnöki tekintélyt illetően viszont Le Pent megelőzi Macron. Az elemző megjegyezte: a felmérések szerint gyakorló államfőként Macron tűnik alkalmasabb elnöknek (5,0 pont), ő nyújtja a megkérdezettek szerint a legjobb képet Franciaországról külföldön (4,8) és még mindig változtatni akar a dolgokon (4,3), bár nehezen érti meg a franciákat (3,2) és ő is ad aggodalomra okot (4,9).

Az Ipsos vezetője arra a következtetésre jutott, hogy – a franciákat jelenleg leginkább aggasztó koronavírus-járvány miatt is – 2022-ben a lehetséges elnökjelöltek kevés lelkesedést váltanak ki. Teinturier alacsonynak ítélte a várható választási részvételt, s úgy vélte, hogy Emmanuel Macron és Marine Le Pen lesz a két esélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!