határozott vélemény

2018.03.18. 09:58

A Fülöp-szigeteki elnök szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság modortalan

Rodrigo Duterte szerint minél több országnak ki kellene lépnie a szervezetből.

Miután a Fülöp-szigetek csütörtökön közölte, hogy kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC), Rodrigo Duterte elnök vasárnap egy katonai tisztavatáson arról beszélt, hogy más országokat is meg fog győzni, hogy lépjenek ki.

Duterte a bíróságok létrehozó, úgynevezett Római Statútumot baromságnak nevezte, mert „nem mindenki által” készült, hanem az Európai Unió támogatta.

„Mindenkit meg fogok győzni, hogy lépjen ki, mert a bíróság modortalan”

- fogalmazott Duterte a baguiói katonai akadémián.

A Fülöp-szigetek a héten jelezte hivatalosan az ENSZ-nek, hogy kilép a statútumból, miután Fatou Bensouda főügyész egy hónappal ezelőtt tudatta, hogy ki fogja vizsgálni azt a több ezer halálesetet, melyek Duterte hivatalba lépése és kíméletlen drogellenes háborújának meghirdetése óta történtek.

Jogvédők szerint Duterte a kilépéssel a felelősségre vonás elől próbál elmenekülni, de emlékeztettek, hogy az ICC továbbra is vizsgálhatja majd azt az időszakot, amíg az ország a statútum részes állama volt.

A rendőrség saját adatai szerint a drogellenes hadjárat meghirdetése óta 4100 olyan embert öltek meg intézkedés közben, akik valamilyen kábítószeres bűncselekménnyel voltak gyanúsíthatók. Jogvédők és egyházi csoportok szerint viszont ennél jóval többen, legalább 13 ezren haltak meg, mert Duterte mindenkit arra buzdított, hogy bátran öljenek meg bárkit, aki szerintük kábítószerezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!