Kormányinfó

2019.05.16. 14:29

Gulyás Gergely: a magyar GDP növekedett a legnagyobb mértékben Európában

A fegyelmezett, konzervatív költségvetési politika az ország gazdasági sikereinek záloga.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A tervek szerint július 12-én fogadhatja el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, amelyet június 4-én terjesztenek a Ház elé – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a magyar gazdaság első negyedéves bővülése az EU-s tagállamoké közül a legjobb volt, 5,3 százalék, ami optimizmusra ad okot. Értékelése szerint sikerült bebizonyítani, hogy a német gazdasági növekedés lassulása nem feltétlenül hat közvetlenül a magyar gazdaságra.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány tisztában van azokkal a veszélyekkel, amelyeket a nyugat-európai növekedés lassulása jelent, ezért várhatóan két hét múlva döntést hoz a kabinet egy gazdaságvédelmi akciótervről. Erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel tájékoztatnak majd a következő kormányinfón.

A miniszter beszélt a bérfejlesztési programok folytatásáról is, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a fegyelmezett, konzervatív költségvetési politika az ország gazdasági sikereinek záloga, vagyis a kormány csak azon keretek között tud mozogni, amelyeket a gazdaság teljesítőképessége megenged.

Kérdésre közölte azt is, az első negyedéves növekedési adat biztató abból a szempontból, hogy tartható lesz a kormány éves növekedési prognózisa.

Egy másik felvetésre tudatta azt is, hogy

a BMW tájékoztatása szerint a német autóipar visszaesése semmilyen formában nem érinti a cég debreceni beruházását.

A Miniszterelnökség vezetője megerősítette továbbá, hogy a családvédelmi akciótervnek az erre az évre ígért öt pontja hatályba fog lépni július 1-jén.

A miniszter az ezzel kapcsolatos brüsszeli vitáról azt mondta: a szokásoknak megfelelően fordultak Brüsszelhez – ahogyan a csoknál is tették korábban -, és egy előzetes támogató levelet kértek, ám azt nem kapták meg, az európai bizottsági bürokrácia a tiltott állami támogatás veszélyével fenyegetett.

Később azonban – folytatta – a kormány szóbeli garanciát kapott arra, hogy az Európai Bizottság nem fog eljárást indítani a babaváró hitel miatt.

A politikus megjegyezte, ha a migránskártyáknál nem merült fel a tiltott állami támogatás, jó lenne, ha a babaváró támogatást sem sorolnák ebbe a körbe.

Gulyás Gergelyt megkérdezték arról, hogy a Facebook letiltotta a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait. Erről azt mondta: a szólás- és véleménynyilvánítás-szabadság pártján állnak, és nem örülnek annak, hogy a közösségi portálnál egyre többször merül fel cenzúra gyanúja. A történteket elfogadhatatlannak, jogállami sérelemnek minősítette.

„Szeretnénk, ha a Facebooknál is – az utóbbi időben látott cenzúrával szemben – a szólásszabadság érvényesülhetne” – jelentette ki, hozzátéve azt is: jó lenne, ha a Facebook sem vonhatná ki magát a nemzetközi szabályozás alól.

Kövér László házelnök pedofíliával és homoszexualitással kapcsolatos előző napi kijelentéseit a miniszter kérdésre úgy kommentálta:

a magyar jog világosan kimondja, hogy azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket, házasság pedig férfi és nő között jöhet létre. „Minden gyermeknek joga van egy anyához meg egy apához, és nem tartjuk helyesnek, ha egy gyermeknek két apával kellene felnőnie”

- fogalmazott.

Szintén kérdésre közölte: a kormány a következő ülésén tárgyalja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztést az akadémiai kutatóhálózatról.

Azzal kapcsolatban, hogy egy CEU-s oktató durva megjegyzést tett Orbán Viktor miniszterelnökre, a tárcavezető azt mondta: „nekünk van véleményünk, de az a baj, a CEU-nak nincs”, amiből úgy látszik, az intézmény azonosul ezekkel a mondatokkal. A kormány elfogadhatatlannak tartja a gyűlöletkeltésnek ezt a szégyenteljes formáját

- közölte.

A Nemzetközi Beruházási Bankkal kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a pénzintézet esetében Magyarország a beruházási bankokra vonatkozó egységes nemzetközi gyakorlatot követi, a bank többségi tulajdonosa pedig több közép-európai állam.

Külpolitikai kérdésekről szólva Gulyás Gergely méltatta a magyar miniszterelnök amerikai látogatását.

A hétfői találkozó az amerikai elnökkel a magyar diplomáciának kiemelkedő siker, miként az is, hogy az országnak a világ mindegyik vezető hatalmával kiegyensúlyozott, jó a kapcsolata

- mondta.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján kiemelte: kifejezetten jó a kapcsolat minden olyan vezető világhatalommal, amelynek a gazdasága Magyarországnak is fontos és amellyel a gazdasági-politikai együttműködés nagy jelentőséggel bír.

Megjegyezte: a védelmi együttműködés parlamenti elfogadására az európai parlamenti választást követő ülésszakban kerülhet sor.

Kérdésre a miniszter közölte: Orbán Viktor kormányfő nem hívta meg Budapestre Donald Trump amerikai elnököt, de ha szükséges, fognak találkozni.

Arról is beszélt, hogy haderőreform folyik Magyarországon, hogy az ország azon NATO-tagállamok közé tartozzon, amelyek a GDP-jük 2 százalékát fordítják védelemre. Várhatóan jövőre érjük el az 1,6 százalékot és 2023-ra teljesíthetjük a 2 százalékot.

Amire szükség van, azt Magyarország NATO-szövetségestől szeretné beszerezni, ennek érdekében több országgal tárgyalnak – közölte.

Gulyás Gergely kifejtette:

az amerikai elnök szándéka, hogy mérsékelje az országa szempontjából negatív külkereskedelmi mérlegből adódó veszteségeket, és jó hír, hogy Európa e tekintetben csak a második helyen van, Kínával szemben lényegesen nagyobb a külkereskedelmi mérleg amerikai negatívuma.

Viszont ha nem sikerül megállapodásra jutni, az Egyesült Államok intézkedéseket vezethet be, ami a magyar gazdaságot hátrányosan érintené, ezért megfelelő válaszokat kell majd találni – mondta.

Kitért arra is, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon kvótaügyben Magyarország ellen indított eljárás most ért olyan szakaszba, hogy nyilvános tárgyalást tartottak. Álláspontunk szerint a Lisszaboni Szerződés nem ad lehetőséget a kvóta szerinti elosztásra, az pedig kettős mércét jelent, hogy egy tagállam kivételével senki sem teljesítette az előírt kvótát, mégsem minden országgal szemben indítottak eljárást

- jelentette ki. Hozzátette: Magyarország szerint a bevándorlás sikeres kezelése érdekében el kell venni a kérdést a bizottságtól és a belügyminiszterekből álló tanácsra kell bízni, így lehet garantálni, hogy „Európa a migráció kérdésében újra ura legyen a helyzetnek”.

Kérdésre a miniszter közölte: a találkozó az Európai Néppárt (EPP) által kijelölt „bölcsek tanácsával” az európai parlamenti (EP-) választás után lehetséges, az EPP-vel kötött megállapodás szerint is mindenkinek az az érdeke: az EP-választás után tisztázzák a kérdéseket.

Úgy látja, az EPP és a Fidesz vitájának rendezése szempontjából fontos, hogy az EP-választást követően milyen irányt vesz a néppárt.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek vitájával kapcsolatban a miniszter megjegyezte: Frans Timmermansnál, az európai szociáldemokraták listavezetőjénél kevés populistább politikust ismer Európában.

Közölte: Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje úgy nyilatkozott, hogy „nem tart igényt a mi támogatásunkra”, ennek eleget tudunk tenni. Emlékeztetett: az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor öt éve is az egyik legsúlyosabb kritika azzal kapcsolatban fogalmazódott meg, hogy a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszer felülírja a Lisszaboni Szerződést, ami elfogadhatatlan. Ez a rendszer ugyanis elvon egy olyan jogot az Európai Tanácstól, amely a közösségi jog alapján megilleti a testületet – mondta.

Kérdésre kijelentette:

ha felveti valaki Michel Barnier Brexit-főtárgyaló jelöltségét a bizottság vezetésére, a kormány kialakítja az álláspontját. „Jó véleménnyel vagyunk” róla, de a kormánynak egyelőre nem kellett állást foglalni, mert jelölés nem történt – közölte.

Az ukrán nyelvtörvény elfogadásáról Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország fenntartja a NATO-tárgyalások megkezdésének vétóját, és remélhetőleg a következő ukrán elnök másként viszonyul a nemzetiségekhez, így a magyar közösséghez is.

Borítókép:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019.május 16-án.

MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!